eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Több milliárd embert fenyeget a veszélyes trópusi betegség

Kétmilliárd embert fenyeget Ázsiában a dengue-láz - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet, amelynek szakértői szerint csak regionális stratégia kidolgozásával lehet megvédeni a terület lakosságát.

Regionális stratégia kialakítását sürgeti a dengue-láz által veszélyeztetett térségben az Egészségügyi Világszervezet. A betegség 1991 és 2004 között söpört végig a Csendes-óceán nyugati partján fekvő országokon. A legtöbben, 350 ezren, 1998-ban kapták el a fertőzést.

Az összes dengue-lázas megbetegedés 98 százaléka - és a halálos kimenetelű esetek 99 százaléka - Vietnamban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Kambodzsában, Laoszban, Szingapúrban, Francia-Polinéziában, Fidzsin, Új-Kaledóniában és Kínában történt.

A WHO szerint a dengue-láz az utóbbi három évtizedben egyre elterjedtebbé vált. Ennek oka, hogy az Aedes aegypti nevű szúnyogfaj - amely a betegség kórokozóját hordozza - is több helyen fordul elő: a megszokott időjárási viszonyok változásával újabb területeken bukkant fel.

"Az esővíz összegyűjtése, a használt gumik, műanyag konténerek és fémtartályok nem megfelelő elhelyezése új szaporodási lehetőséget nyújt a szúnyogoknak" - áll a WHO jelentésében. Eszerint ugyancsak hozzájárult a betegség elterjedéséhez a migráció, a demográfiai változások, valamint a városok gyors növekedése.

A világszervezet szerint a dengue-t elhanyagolják az érintett területeken, csak járványok idején kerül a figyelem középpontjába, ráadásul sok ázsiai országban nincsenek meg a megfelelő források a betegség elleni védekezésre vagy annak gyógyítására sem.

A WHO új diagnosztikai módszerek és gyógyítási gyakorlat kidolgozására kérte fel a régió országait. A betegség halálozási rátáját egy százalékosra lehet csökkenteni, ha idejében felismerik és megfelelően kezelik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×