eur:
389.73
usd:
362.79
bux:
67992.7
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A gazdaság és politika ellentmondásai - Társadalmi Riport 2008

Összességében több a nyertese a rendszerváltásnak, mint a vesztese - állapítják meg a most megjelent tanulmánykötet, a Társadalmi Riport 2008 szerkesztői. Az elmaradt reformok, valamint az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikája miatt azonban komoly kihívások elé néz a magyar társadalom. A várható tendenciákról Kolosi Tamás, a Tárki elnöke és Tóth István György, a kötet társszerkesztője beszélt az InfoRádiónak.

Az utóbbi két-három évben jelentősen csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek Magyarországon - írja a Társadalmi Riport 2008. Kolosi Tamás, a Tárki elnöke, a kötet társszerkesztője az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy az előbbi kijelentés a társadalom 95-98 százalékára értendő, mivel a jövedelem-vizsgálatok a felső és az alsó 1-2 százalékot egyáltalán nem tudják mérni.

Ez a tendencia azonban nem jelent pozitívumot - fejtette ki Kolosi. A jövedelmi egyenlőtlenségek csökkenése két tényezőre vezethető vissza. Egyrészt a 2002 utáni osztogató politika az alsó-középrétegek jövedelmét emelte meg, majd a megszorító intézkedések a felső-középréteg jövedelmét csökkentették.

Úgy csökkentek tehát a jövedelmi különbségek, hogy az államtól függő, járadékból élő rétegek helyzete javult, míg a gazdasági fejlődés szempontjából legfontosabb aktív rétegek jövedelmi pozíciója romlott. A perspektívák szempontjából tehát ez nem tekinthető pozitív tendenciának.

Növekvő életszínvonal - boruló egyensúly

Bár 2001 és 2005 között a magyar történelemben szinte példátlan életszínvonal-emelkedés történt, az évtized második felére a költségvetési válság és annak következményei nyomják rá bélyegüket - olvasható a Társadalmi Riport 2008-ban. Kolosi Tamás ezzel kapcsolatban kifejtette: a költségvetés alapvetően a hibás gazdaságpolitikai döntések következtében borult fel. A politikai célok érdekében a kormányok 2001-től, de főképpen 2002-től nagyobb osztogatásba kezdtek.

A világon nincs még egy olyan állam Magyarországon kívül, ahol a nyugdíjak értéke lényegesen jobban emelkedett, mint az aktív lakosság keresete. Nálunk 2002 és 2006 között ez történt - emlékeztetett a Tárki elnöke. A 13. havi nyugdíj mellett például a lakástámogatási rendszer, illetve a további osztogatási technikák azt eredményezték, hogy valóban bekövetkezett egy jelentős életszínvonal-emelkedés, viszont ez alapvetően káros hatással volt a gazdasági folyamatokra.

Palócz Éva éppen a Társadalmi Riport kötetben mutatja ki, hogy a fenti esetekben aszimmetrikus folyamatokról van szó. Rossz gazdaságpolitikai döntéseket gyorsan lehet hozni, ám ezek hatásainak a kijavítása hosszabb időt vesz igénybe - mondta Kolosi. Magyarországon 2006 és 2008 között a költségvetési egyensúlyt nagyjából sikerült helyreállítani. Hozzátette: a teljes rendbetétel 2010-re képzelhető el, amennyiben addig nem lesz újabb "osztogatási időszak".

A sikeres stabilizációs politika ugyanakkor azt eredményezte, hogy nagyon lelassult a gazdasági növekedés. Ennek ismételt felpörgetése egy-két évnél hosszabb időt vesz igénybe - mondta Kolosi Tamás.Reformellenes értelmiség

Kolosi Tamás arról is beszélt, hogy az állam újraelosztó szerepét érintő komoly kérdésekben, vagyis a nyugdíjrendszer, az egészségügy, az oktatás és a kultúra területén nem került sor a már régen esedékes reformokra. Ennek egyik oka, hogy a békés átmenet érdekében a politika kerülni igyekezett a konfliktusokat, de a rendszerváltó értelmiség is sikerrel blokkolta a változtatási törekvéseket.

Az értelmiség azt a rendszerváltás kényszerű velejárójának tekintette, hogy a vasipari munkás munkanélkülivé válik, ám ugyanezt botrányosnak tartotta volna egy pedagógus, egy orvos, vagy egy művész esetében. Ezekben a szférákban tehát elmaradt az az átalakulás, amely a piaci mechanizmusok érvényesülését eredményezte volna - tette hozzá Kolosi.

Jelenleg nincs olyan politikai erő Magyarországon, amely ezeket a szükséges, de nagyon fájdalmas lépéseket megtenné - értékelte a kilátásokat a Tárki elnöke.

Vesztesek és nyertesek

A mai magyar népesség 8 százaléka tekinthető a rendszerváltás vesztesének - olvasható a Társadalmi Riport 2008-ban. Ezek az emberek nagyon alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek és a rendszerváltás idején szorultak ki a munkaerőpiacról - mondta az InfoRádiónak Tóth István György, a kötet társszerkesztője.

Valamilyen szempontból persze mindenki nyertesnek tekinthető, mert amennyiben nem következik be a rendszerváltás, úgy mindenki vesztes lenne - vélekedett Tóth István György. Arra nem szokott senki sem gondolni, hogy ha nincs rendszerváltás, akkor gazdasági összeomlás vagy elnyúló vegetálás következett volna be, amelynek mindenki vesztese lett volna - tette hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×