eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

MDF-SZDSZ: paktum volt, paktum lesz?

Az InfoRádió értesülései szerint az SZDSZ-ben felmerült annak lehetősége, hogy stratégiai-politikai együttműködést alakítsanak ki az MDF-fel. A szabad demokraták szerint ugyanis a két nagy párt - általuk populistának nevezett - megnyilvánulásaival szemben alternatívát nyújthatna az SZDSZ-MDF összefogás. A Medián kutatási igazgatója szerint a két kis párt szavazóbázisa közel áll egymáshoz, míg a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója ezt másként látja.

"Nem DF, SZDSZ" - mondta Darvas Iván színművész az első szabad országgyűlési választások előtt, aki ezzel kampányolt a szabad demokraták mellett és az MDF ellen. A két rendszerváltó párt aztán a két legnagyobb erőként került ki az 1990-es áprilisi megmérettetésből. A Magyar Demokrata Fórum kormányra, az SZDSZ ellenzékbe került.

Az első parlamenti ciklusban élesen szemben állt a két párt, elég csak az 1990-es taxisblokádra vagy a Demokratikus Chartára gondolni. A felszínen zajló politikai konfliktusok ellenére Antall József, az MDF és Tölgyessy Péter, az SZDSZ akkori elnöke fontosnak tartotta, hogy bizonyos alapkérdéseket tisztázzon a kormányoldal és az ellenzék, s megkötötték a kormányozhatóságot biztosító MDF-SZDSZ paktumot.

Az 1990-es évek és a 2000-es évek többsége is a szembenállás jegyében telt, de az MDF helykeresése 2002 után, közeledése a baloldalhoz, illetve az SZDSZ kilépése a koalícióból új helyzetet teremtett. Az InfoRádió úgy értesült, hogy a szabad demokraták részéről vetődött fel az együttműködés lehetősége. Ennek előfutára volt múlt héten Dávid Ibolya pártelnök és Kóka János frakcióvezető levélváltása. Utóbbi, az MTI-nek adott interjújában úgy fogalmazott: "a Dávid Ibolya által javasolt gazdaságpolitika iránya lényegében helyes, és bár az SZDSZ és az MDF egyes kérdésekben másként gondolkodik, mindkét rendszerváltó párt igyekszik Európa felé húzni az országot". A demokrata fórum vezetője azonban továbbra is az MSZP és a Fidesz ellenében határozná meg pártja stratégiáját.

Információink szerint az MDF és az SZDSZ nemcsak stratégiailag, hanem politikailag is együttműködne, de természetesen mindkét párt szervezeti önállósága megmaradna. Az egyik párt meghatározó politikusa egy háttérbeszélgetés során úgy fogalmazott, hogy az MSZP és a Fidesz sok esetben populista megnyilatkozásaival szemben szeretnének alternatívát nyújtani. A fórumnak nem az SZDSZ 3 százalékos támogatottságából kell 1 százalékot elvennie, hanem együtt kell dolgozni - fogalmazott az ismert politikus. Ráadásul az elmúlt másfél évtized tapasztalatai alapján egy új párt térnyerésének nem sok esélye van. Eddig erre csak 1998-ban volt példa, amikor az MDF-ből kivált Csurka István vezette MIÉP bekerült a törvényhozásba - tette hozzá.

A közvélemény-kutatások és szakértői elemzések alapján, ha a két párt összefogása megvalósulna, akkor az leginkább a kormányzó szocialistáknak kedvezne, mivel a szabad demokraták szavazóbázisának egy része két évvel ezelőtt az MSZP táborából került ki. Ráadásul sok kiábrándult baloldali szavazó az MDF-hez húz, mert nem akar a Fidesz-re szavazni.Kicsi a különbség az SZDSZ és az MDF szavazótábora között, az alapvető politikai értékekben és ideológiában is meglepően közel áll egymáshoz a két tábor - mondta az InfoRádiónak a Medián Közvélemény-kutató Intézet kutatási igazgatója.

Karácsony Gergely kifejtette: a liberális, piacelvű gazdaságpolitika támogatása a közös nevező a két párt szavazóinak politikai véleményében.

A szavazók részéről nem lenne hajmeresztő elképzelés a két ellenzéki párt együttműködése, a politikusok persze nagyon mások, mint a szavazóik - mondta a kutatási igazgató, aki szerint a választói igényeket nézve van ráció az együttműködésben.

Ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója. Závecz Tibor szerint más a szavazóbázisa az MDF-nek és az SZDSZ-nek, a liberálisokkal szimpatizálók Budapesten és a nagyobb városok élnek, míg az MDF tábora vidéki választókból áll, vagyis nem ugyanazért a csoportért folyik a harc. A két párt az értékrendet és a programot nézve is különbözik, noha lehet egy-egy momentum, amiben egyetértenek, de nincs közösen elérendő célcsoport - hangsúlyozta.

A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója nem látja szorosnak és hatékonynak az együttműködési lehetőségeket az MDF és az SZDSZ között. Kiemelte: az MDF és az SZDSZ szavazói közül, a másodlagos preferenciák vizsgálatánál, kevesen választják "második legkedvesebb" pártjuknak a két rendszerváltó erő egyikét. Závecz Tibor szerint a parlamenti választásokig már nincs sok idő arra, hogy a szavazók elfogadják két párt stratégiai együttműködését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×