eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin

Bokros: "Nincs bizalom, mert Magyarországon intézményesedett a korrupció"

A gyógyítást nevezte a rendszerváltás leggyengébb láncszemének Bokros Lajos pénteken Debrecenben, a Jelen a jövő múltja című, a Debreceni Egyetem (DE) Közgazdaságtudományi Karán rendezett gazdaságpolitikai konferencián.

A Közép-Európai Egyetem professzora előadásában elmondta, hogy a Horn-kormányban viselt pénzügyminiszteri tisztségéről azért mondott le, mert az egészségügyi reformba nem tudta a "fejszéjét belevágni".

Bokros Lajos ezúttal is kiállt a magántőkén alapuló több-biztosítós egészségügyi modell mellett, amelyben a biztosítók a betegekért, az egészségügyi szolgáltatók a biztosítókért versenyeznek.

Megítélése szerint egy ilyen reform minőségjavulást, esélyesebb hozzáférést eredményezne az egészségügyben. Elengedhetetlennek nevezte a gyógyító személyzet közalkalmazotti jogállásának a megszüntetését is.

A reformnak értékalapúnak kell lennie

Bokros Lajos a legégetőbbnek az oktatás, a gyógyítás és a nyugdíjrendszer reformját nevezte hozzátéve, hogy a reformnak értékalapúnak kell lennie, s ez az érték a verseny és a szolidaritás.

Ugyanakkor álságosnak mondta a népszavazás olyan magyarázatát miszerint a nyugdíjasok az egyetemistákkal voltak szolidárisak, amikor a tandíj eltörléséről szavaztak és fordítva: az egyetemisták a nyugdíjasokkal, amikor a vizitdíjra és a kórházi napidíjra mondtak nemet. "Ez nem szolidaritás, ez a paródiája annak, mindenki örül, hogy nem kell fizetni semmit" - fűzte hozzá.

A felsőoktatási reform kapcsán - a népszavazás teremtette új helyzetre utalva - a teljes alapképzés önköltségessé tételét szorgalmazta.

"Nincs állampolgári nyugdíj"


Fontosnak tartja a nyugdíjreform folytatását, amelyben - szavai szerint - a második pillér megteremtésével történelmi érdemei vannak Medgyessy Péternek.

Bokros Lajos szerint ösztönözni kell a lakossági megtakarításokat a nyugdíjak kapcsán is, mert "állampolgári (szociális) nyugdíj nincs!".

A volt pénzügyminiszter végezetül arról beszélt, hogy helyre kell állítani a közbizalmat.

A jelenlegi helyzetet úgy jellemezte: "Nincs bizalom, mert Magyarországon intézményesedett a korrupció". Bokros Lajos ezért "a pártok, a képviselők és a választások" teljes reformját sürgette.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×