eur:
388.56
usd:
361.55
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Külföldön dolgozna? 1,3 millió állás várja

Jelenleg mintegy 1,3 millió betöltetlen álláshely van az Európai Unióban, és a becslések szerint mindössze pár tízezer magyar dolgozik a közösségben. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nemzetközi és migrációs főosztályvezetője az InfoRádiónak azt mondta: a magasan kvalifikáltak önállóan és könnyen rátalálnak a munkára, a szakmunkások közül pedig elsősorban a vendéglátásban dolgozók mennek külföldre.

A csatlakozás óta körülbelül 80 ezer magyar fordulhatott meg az unió munkaerőpiacán. A legtöbben egy-két évre szeretnének kimenni, utánuk következnek, akik két-három hónapos szezonmunkában gondolkodnak, a legkevesebben pedig azok vannak, akik több évre, vagy akár örökre kiköltöznének - tájékoztatta az InfoRádiót az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nemzetközi és migrációs főosztályvezetője.

Kovács Géza közölte: a magasan kvalifikált szakemberek könnyen találnak munkát a régebben csatlakozott tagországokban, ők általában önállóan bukkannak rá a munkalehetőségre.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz leginkább a szakmunkások fordulnak, akik nem tudják maguknak megszervezni a külföldi munkát - tette hozzá a szervezet nemzetközi és migrációs főosztályvezetője.

A külföldi partnerek elsősorban vendéglátósokat keresnek - mondta Kovács Géza, aki szerint gyakorlatilag bármilyen szakmában lehet találni munkát az unióban, ahol jelenleg több mint 1,3 millió betöltetlen álláshely van.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×