Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar katonadiplomácia példátlan sikere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar katonatiszt még soha nem töltött be olyan magas beosztást a NATO-ban, mint amilyet májustól Makk László lát el, ő lesz ugyanis az észak-atlanti szövetség moszkvai katonai összekötő képviseletének vezetője. Sólyom László köztársasági elnök délután vezérőrnaggyá léptette elő a dandártábornokot.
Minek köszönhető az előléptetése?

A vezérőrnagyi kinevezésnek az az apropója, hogy május elsejétől én fogom betölteni Moszkvában a NATO katonai összekötő képviseletvezetői beosztását. Egyfajta elvárás, hogy megfelelő katonai és politikai szinten megfelelő rendfokozatú ember lássa el a képviseletet.

Ön előtt egy másik magyar tiszt pályázott erre a beosztásra, aki előre nem látható családi okok miatt visszalépett. Van-e annak jelentősége, hogy magyar tiszt eddig ilyen magas beosztást a NATO-ban még nem töltött be?

Azt hiszem, hogy van jelentősége, a jelenlegi honvédelmi vezetésnek, és különösen a honvédelmi miniszternek köszönhetően kezdünk olyan sikereket elérni katonadiplomáciában, illetve NATO-tevékenységünkben más területeken, amire felfigyelnek a NATO-szövetségesek. Ebből adódóan nagyobb bizalommal viseltetnek irántunk, ami abban nyilvánul meg, hogy magyar katonák, tábornokok ilyen pozíciókat nyerhetnek el.

Mi lesz a feladata Moszkvában?

Moszkvában én fogom vezetni ezt a katonai összekötő képviseletet, amelynek 13 fős katonai stábja van. Az alapfeladat az, hogy a NATO-orosz kapcsolatokat, párbeszédet tovább mélyítsük, és az oroszokat további gyakorlati együttműködésre serkentsük.

Tudna néhány témát említeni akár a párbeszédre, akár a gyakorlati együttműködésre?

A tevékenységi kör igen széles, mert olyan területek tartoznak bele, mint a válságkezelés, a nonproliferáció (a fegyverek elterjedésének megakadályozása), a fegyverzetellenőrzés. Ide tartozik a mai világban sokakat érintő és érdeklő hadszíntéri rakétavédelem, a tengeri kutatás-mentés, és megemlíthetem az együttműködést a világűrrel kapcsolatos kérdésekben is. Oroszországnak egyébként van egy hasonló képviselete Brüsszelben.

A NATO moszkvai összekötő tisztjeként közvetlenül kinek felel majd, ki lesz a felettese?

A nemzetközi katonai törzsben van egy együttműködési igazgatóság, amelyet George Lebel francia vezérőrnagy vezet. A NATO moszkvai irodája gyakorlatilag Brüsszelbe van bekötve, mind katonapolitikailag, mind szervezésileg, mind a feladatok végrehajtása tekintetében.

Hanganyag: Sigmond Árpád