Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: az inflációért a kormány hibás politikája a felelős

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz szerint a kormány gazdaságpolitikája miatt emelkedett 8 százalékra tavaly az infláció. A Pénzügyminisztérium illetékese azonban úgy látja: a kormányzati intézkedések határozottan antiinflációs hatásúak, és a kormány a szigorú költségvetési politika révén határozott lépéseket tesz a pénzromlás csökkentésérért.

A Fideszes Mádi László szerint az elszabadult infláció oka - az élelmiszer-, valamint az energiaárak jelentős drágulása mellett - a kormány drasztikus adóemelése és rossz gazdaságpolitikája, amelyet a gazdaság szereplői kockázati felárral ellensúlyoznak.

Az ellenzéki politikus rámutatott: a 8 százalékos infláció majdnem a duplája az uniós átlagnak, a Pénzügyminisztérium pedig rendre százmilliárd forintnyi nagyságrendben téved előrejelzéseiben, a törvénybe iktatott éves költségvetési tervekben.

A gazdasági növekedés a legalacsonyabb szinten van Európában, miközben az infláció és az államháztartási hiány tekintetében is a legrosszabb pozíciót érte el Magyarország az unióban - mutatott rá az ellenzéki politikus.

A kormány eközben olyan döntéseket hoz, amelyeknek nincsenek pozitív hatásai a gazdaságra - tette hozzá.

Pénzügyminisztérium: javult az egyensúly

A Pénzügyminisztérium reagálásában hangsúlyozta: tavaly jelentősen javult az egyensúly, az államháztartás hiánya egy év alatt a bruttó hazai termék mintegy 3,5 százalékával mérséklődött.
 
A közlemény alapján az idén további 1,7 százalékos egyensúlyjavulás várható.

Úgy fogalmaztak a kormány részéről, hogy ezek az intézkedések antiinflációs hatásúak, az áremelkedés mértéke az idén jelentősen mérséklődik, várhatóan mintegy 3 százalékponttal lesz alacsonyabb, mint a múlt esztendőben.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett adatai szerint a fogyasztói árak 2007-ben átlagosan 8 százalékkal emelkedtek. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított éves átlagos áremelkedés tavaly 10,7 százalék volt.