eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin

Legyen a jelszava az óvatosság, ha nyílt vízre indul korcsolyázni!

Fokozottan ellenőrzik a vízirendészek a dunai korcsolyázóhelyeket a balesetek megelőzése miatt. A folyó mellékvizein már egybefüggő a jégtakaró, ami azonban még túl vékony ahhoz, hogy rámerészkedjenek a sportolni vágyók. A jégen csak akkor szabad tartózkodni, ha az kellő szilárdságú, és nem olvad, nem mozog - mondta az InfoRádiónak a Dunai Vízirendészeti Kapitányság helyettes vezetője.

A korcsolyázni készülőket is figyelik a Dunai Vízirendészeti Kapitányság munkatársai, akik a folyó teljes magyarországi szakaszát felügyelik - mondta az InfoRádiónak a szervezet helyettes vezetője.

Jelenleg minden feltétel adott, hogy akár folyóvizeken is lehessen hódolni a téli sportoknak, egyes mellékágakon már kialakult az egybefüggő jégtakaró, amelynek, akárcsak az állóvizek esetében, legalább 10 centiméter vastagnak kell lennie ahhoz, hogy megfelelő szilárdságú legyen - közölte Csobai Balázs.

A Dunai Vízirendészeti Kapitányság helyettes vezetője hozzátette: sűrűbben járőröznek azokon a területeken, ahol gyakran megjelennek a korcsolyázók, és tanácsokat adnak a biztonságos sportoláshoz. Nagyon fontos például, hogy gyerekekkel mindig legyen felnőtt, aki figyeli a játszadozókat.

Ha mégis megtörténik a baj, beszakad valaki alatt a jég, hason kúszva kell megközelíteni, és azonnal értesíteni kell a hatóságokat, a mentőket - magyarázta Csobai Balázs.

A mentésben lehetőleg minél kevesebben és a legkisebb súlyúak vegyenek részt, hiszen akár a segítők alatt is beszakadhat a jégpáncél. Amennyiben sikerül kihúzni a bajba jutottat, minél előbb meleg ruhákba kell bújtatni - tanácsolta a Dunai Vízirendészeti Kapitányság helyettes vezetője.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×