eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin

Áll a bál a MÁV-nál - a nap legfontosabb hírei

Személyes felelősségre vonást kezdeményezett a MÁV-START Zrt.-nél a gazdasági és közlekedési miniszter, miután az újév első munkanapján több budapesti elővárosi vonat nem indult el és erről az utasokat egyáltalán nem tájékoztatták.

Személyes felelősségre vonást kezdeményezett a MÁV-START Zrt.-nél a gazdasági és közlekedési miniszter, miután az újév első munkanapján több budapesti elővárosi vonat nem indult el és erről az utasokat egyáltalán nem tájékoztatták. Kákosy Csaba javasolta a MÁV-START Zrt. igazgatósági tagjainak felmentését, a Felügyelő Bizottság megújítását és az utastájékoztatásért felelős vezetők személyes felelősségre vonását is. Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója elmondta: a forgalmi irányítók január 1-jén a havazás és a meteorológiai intézet előrejelzése alapján döntöttek úgy, hogy január 2-án nem tudnak teljes üzemben működni, mert a készenléti munkatársak létszáma miatt nem lehet tisztán tartani váltókat. A vezérigazgató szerint akkor helyes döntést hoztak, de később kiderült, hogy nem lesz nagy havazás, és addigra már nem lehetett forgalomba állítani a vonatokat. Korábban a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület fordult az ügyben a miniszterhez; az eset miatt a Fidesz pedig azonnali kormányzati vizsgálatot követelt.

Tíz százalék fölé emelkedett az orosz származású Megdet Rahimkulov és családja tulajdonában lévő cégek érdekeltsége az OTP-ben. Az InfoRádió úgy tudja: már kérték a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől az ügylet engedélyezését. Ezt a lépést a hitelintézeti törvény írja elő.

Nem kíván változtatni az MSZP az államfő által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött egészségbiztosítási törvény alapkoncepcióján. Ezt az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke közölte. Kökény Mihály elmondta: kiegészítő indítványok elképzelhetőek, de ezekről még nincs döntés. A politikus hangsúlyozta: a módosítások - kapcsolódva Sólyom László köztársasági elnök észrevételeihez - várhatóan a garanciarendszert erősítik majd. Úgy vélte: a törvény, amelynek újbóli záróvitája február 11-én lesz a parlamentben, megkapja a szükséges többséget, és várhatóan az eredetileg tervezettnél másfél hónappal később lép hatályba. Közben Szíjjártó Péter, a Fidesz szóvivője megismételte: egy teljesen új törvényre van szükség, mivel pártja szerint a koalíció tervei rosszak Magyarországnak.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint már nincs fennakadás a betegszállításban. Győrfi Pál azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy szerdán több háziorvos arról számolt be: nem tudták pontosan, mely cégeket kell hívniuk a szolgáltatás megrendelésekor. A szóvivő azt mondta: a sürgősségi mentést és a betegszállítást végző szervezetek szétválasztásának első napján, vagyis szerdán is mindenki ellátta a feladatát. Győrfi Pál hozzátette: a telefonszámoknál valóban voltak zavarok, de a mentőszolgálat hívásfogadói minden esetben adtak eligazítást. Hangsúlyozta: a szükséges információkat az Országos Alapellátási Intézettől, illetve az Egészségügyi Minisztériumtól minden háziorvos és kórház megkapta az év végén, de az információk több honlapon most is megtalálhatók.

Az egész országban az egészségügyi határérték alá csökkent a levegő szennyezettségi szintje - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese. Bibók Zsuzsanna az InfoRádióban elmondta: az elmúlt néhány napban már a porszennyezettség sem érte el a határértéket egyetlen állomásnál sem.

Beszüntette tevékenységét a Magyar Soros Alapítvány. Nagy Boldizsár, a szervezet kuratóriumának volt tagja elmondta: az alapító Soros György eredeti szándékával összhangban az alapítvány már nem folytat érdemi tevékenységet. Hozzátette: a Soros Hálózat részeként létrejött Nyílt Társadalom Intézet és a Közép-Európai Egyetem továbbra is működik.

Nairobiban bezárták a magyar nagykövetséget. A kenyai fővárosban tartózkodó Kocsis András magyar konzul közölte: a turisták által leginkább látogatott üdülőövezetek továbbra is biztonságosak, ennek ellenére azt kérik a magyar állampolgároktól, hogy egyelőre ne utazzanak az afrikai országba. Az afrikai országban a december 27-ei elnökválasztás után törtek ki zavargások, amelyeknek már csaknem 300 halálos áldozata van. A választási bizottság a hivatalban lévő államfőt hirdette ki győztesnek, az ellenzék azonban csalással vádolja az elnök támogatóit. A kenyai főügyész felülvizsgálná a voksolás eredményét.

Két év múlva Budapestről indulhat a Dakar-rali. Az erről szóló előszerződést december 6-án írta alá a szervezőkkel az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára. Újhelyi István az Info Rádióban elmondta: az idei, pénteki rajton a szakmai részletekről egyeztet az illetékesekkel Lisszabonban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×