eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Dráguló szolgáltatások Budapesten - a nap legfontosabb hírei

Nincs egységes álláspontja Koszovó jövőjéről a Visegrádi Négyeknek. A tagállamok kormányfőinek a csehországi Ostravában rendezett találkozója után Mirek Topolánek cseh miniszterelnök azt mondta: a négy visegrádi ország kitart azon álláspontja mellett, hogy Koszovó függetlensége csak ellenőrzött és irányított folyamat következtében jöhet létre, amelyből Szerbiát nem lehet kihagyni.

Mirek Topolánek hozzátette: a négy ország álláspontja Koszovó esetében nem egyezik, de részleteket nem közölnek, mert nem akarják akadályozni az Európa Tanács pénteki tanácskozását.

A találkozón a házigazda Mirek Topolánek mellett Gyurcsány Ferenc magyar, Robert Fico szlovák és Donald Tusk lengyel miniszterelnök, illetve meghívottként Janez Jansa szlovén kormányfő vett részt.

A Ház előtt a népszavazás

Csütörtökön dönt az Országgyűlés házbizottsága arról, hogy mikor tárgyalja a parlament a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazások elrendeléséről szóló határozati javaslatot.

Ezt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke közölte, miután bejelentette: megkapta a három kérdés aláírásait hitelesítő dokumentumokat az Országos Választási Bizottságtól.

Az OVB szerdán állapította meg, hogy mindhárom népszavazási kezdeményezésben összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is kiírható a referendum.

A Fidesz korábban közölte: azt szeretnék, ha a parlament még az idén elrendelhetné a népszavazás kiírását.

Közeledtek az álláspontok

Tovább közeledtek az álláspontok az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésen a jövő évi országos béremelési ajánlásról. A szakszervezetek péntekig testületeikkel vitatják meg a bruttó 4 és fél és 6 százalék közötti munkáltatói javaslatot. A kormányzati oldal elfogadhatónak nevezte az ajánlatot.

Áremelések Budapesten

Újabb négy közszolgáltatás drágulását hagyta jóvá a Főpolgármesteri Kabinet. Az indítványról várhatóan december 20-án dönt a közgyűlés.

A BKV tarifái átlagosan 13 százalékkal emelkednek jövőre - mondta el az InfoRádiónak a szabad demokraták fővárosi frakcióvezetője. John Emese közölte: a vonaljegyért 270, a tanuló-nyugdíjas bérletért 3.250, a 30 napos bérletért pedig 8250 forintot kell fizetni januártól.

Olcsóbb lesz - 2200 helyett 2000 forintba kerül majd - a családi jegy, amely jövőre nemcsak hétvégén, hanem hét közben is kapható lesz.

A jelenleginél jóval többet kell fizetniük a HÉV-bérletért az agglomerációban élő, 65 évesnél fiatalabb nyugdíjasoknak, az állami támogatás megszűnése miatt ugyanis például az 5 kilométerre szóló bérlet ára az eddigi, csaknem 500-ról 5 ezer forintra emelkedik.

A tervek szerint nem változik jövőre a távfűtés alapdíja, míg a hődíj - a gáz drágulása miatt - 4 százalékkal növekedhet februárban. Az előterjesztés alapján a kéményseprésért 4,4 százalékkal, a vízért pedig 8,8 százalékkal kell többet fizetni jövőre Budapesten.

Változik az üzemenyag ára

Szerdán ismét csökkenti az üzemanyagárakat a MOL - értesült a távirati iroda. A gázolajért literenként bruttó 3, a 95-ös benzinért 2 forinttal kell kevesebbet fizetni.

A MOL a gázolaj árán legutóbb november 28-án változtatott, akkor 6 forinttal emelte. A benzin ára legutóbb december 5-én változott, akkor bruttó 3 forinttal csökkent.

Felmentés Zsanett-ügyben

Megszüntette a nyomozást a Múzeum körúti erőszak néven ismertté vált ügyben meggyanúsított öt rendőr ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádiónak annyit mondott: valóban érdemi döntés született, de addig nem közöl részleteket, amíg valamennyi érintett meg nem kapja a határozatot.

Magyar György, az egyik rendőr jogi képviselője az InfoRádióban elmondta: az ügyészség elsőfokú döntése értelmében a nemi erőszak és a vesztegetés ügyében is megszűnt az eljárás; előbbit bűncselekmény, utóbbit bizonyítottság hiányában fejezték be. A sértett jogi képviselője közölte: panaszt tesz a határozat ellen.

Újabb helyeken bányászna aranyat a Rosia Montana

Romániában lapértesülés szerint újabb hat településén szeretne aranyat bányászni a verespataki beruházást tervező Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat. A Cotidianul című napilap úgy tudja: a cég már kérvényezte is a kitermelési engedélyeket.

Medvegyev lehet az új orosz elnök

Oroszországban Dmitrij Medvegyev miniszterelnök-helyettest jelölte államfőnek az Egységes Oroszország párt. Vlagyimir Putyin elnök közölte: támogatja a javaslatot. Korábban az ellenzéki Népi-Demokratikus Szövetség mozgalom bejelentette, hogy Mihail Kaszjanov volt miniszterelnököt jelöli az államfői posztra.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×