Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Népszerű a belvárosi oltási program

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint ötszáz, 18 év alatti fiút és lányt oltottak be az idén egyebek mellett méhnyakrákot okozó humán papillóma vírus (HPV) ellen a Belvárosban a kerületi önkormányzat költségére - jelentette ki az InfoRádió kérdésére a városrész alpolgármestere. Emellett ugyanakkor fontos lenne, hogy a nők rendszeresen vegyenek részt méhnyakrák-szűrésen.

Belváros-Lipótváros alpolgármestere közölte: a kerületi lakosok esetében az önkormányzat magára vállalja 18 éves korig a nem kötelező, hanem csak ajánlott védőoltások költségeit, mert kiemelten fontosnak tartják a megelőzést.

Sok ember nem engedheti meg magának, hogy megfizessen akár csak közepesen drága oltásokat, a HPV elleni vakcina pedig kifejezetten drágának számít a 90 ezer forintos költségével - jegyezte meg Jeneiné Rubovszky Csilla.

Az alpolgármester hozzátette: a HPV elleni oltást összesen 500-an vették igénybe, ebből 338-an 13-14 éves lányok és fiúk - ebben a korcsoportban 12-en utasították vissza a lehetőséget -, a többiek 15-18 évesek. Ez az önkormányzatnak majdnem 22 millió forintjába került.

Hanyagolják a szűrést

A belvárosi oltási programról a MÁV Kórház főorvosa az InfoRádióban azt mondta: helyes és támogatandó minden olyan kezdeményezés, amely betegségmegelőző intézkedésre irányul.

Marton István kitért arra is, hogy a magyar népesség körülbelül fele HPV-hordozó, ennek esetleges következménye a nőknél a méhnyakrák; férfiaknál a heréken és a hímtagon alakulhat ki rosszindulatú elváltozás.

A vírushordozó nők egy-két százalékánál alakul ki a méhnyakrák, de ez is iszonyatosan magas szám - hangsúlyozta a szakember.

Marton István arra is felhívta a figyelmet, hogy a méhnyakrák azon kevés betegségek egyike, amelyet idejében felismerve nagyon jól gyógyítható. Magyarországon azonban az érintett korosztály negyven százalékánál is kevesebben járnak méhnyakrák-szűrésre.

Hanganyag: Torda Júlia