Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Daróczi: A közintézmények nem maradhatnak áram nélkül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem maradhatnak áram nélkül iskolák és kórházak, meg kell akadályozni, hogy csődközelbe kerülhessenek közintézmények csak azért, mert nem tudják kifizetni a villanyszámlát - reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő a Népszabadság értesülésére, amely szerint a közintézmények számára várhatóan mégis külön \"sávban\" adná a kormány a jövő évi áramot.

A Népszabadság szombaton arról írt, hogy így ez a kör átlagosan 10-15 százalékos áremelésre számíthatna az áramár liberalizációja után.

Daróczi Dávid emlékeztetett arra, a kormány elkötelezett az árampiac megnyitása mellett, mert ez a fogyasztók érdeke: a verseny hosszú távon az árak féken tartásához és jobb szolgáltatásokhoz vezet.

A kormányszóvivő ugyanakkor hangsúlyozta: az átmeneti időszakban szükség van a piaci folyamatok tompítására. A kormánynak ugyanis az a dolga, hogy figyelembe vegyen más szempontokat is, ne csak a piac érdekeit, és ha valóban fontos érvek szólnak mellette, akkor közbeavatkozzon - közölte.

Daróczi Dávid hozzátette: ezért teremtett a kormány lehetőséget arra, hogy - a lakossági fogyasztók mellett - a közintézményeknél is tompítsa a jövőre várható áremelkedés hatásait. A megoldás piackonform: annak érdekében, hogy a közintézményeket olcsóbban szolgálják ki árammal, a Szlovákiából alacsonyabb áron importált áram egy részét erre a célra tartják fenn - szögezte le.

A kormányszóvivő jelezte: a rendszer részletein még dolgoznak a kormány szakemberei, és most még azt sem lehet megmondani pontosan, hogy mekkora lesz a drágulás jövőre.

A szakértők előzetes számításai alapján azonban a lakosság körében kisebb lesz 10 százaléknál, és a közintézményeknél sem valószínű 10-15 százaléknál nagyobb mértékű áremelkedés - mondta.

Daróczi Dávid kitért arra, a közintézmények védelme egyébként nem jelent többletkiadást az adófizetők számára: a Magyar Villamos Művek nyeresége kisebb lesz emiatt, de nincs szükség semmilyen költségvetési támogatásra.