eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin

A rombolás ellen: tüntetés a Kossuth téren

Konszenzus született a magyar nép körében arról, hogy nem fogadják el az üzleti tőke bevonását az egészségügyi rendszerbe, a sztrájkolók ezért a rombolás ellen álltak ki - jelentette ki Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a Kossuth téren tartott demonstráción.

Az elnök beszéde elején az egybegyűltekkel megtapsoltatta a sztrájkolókat, akik az egzisztenciájukat kockáztatva álltak ki a "rombolás ellen". A tüntetésről szólva kijelentette: látszik, hogy az nem politikai demonstráció.

Az egészségügyi biztosítás privatizációjával még jobban kettészakad a társadalom, és ezért "nem engedhetjük, hogy a nemzeti kockázatközösséget felszámolják" - mondta Gaskó István.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: elegük van abból, hogy reformokra hivatkozva kioktassák őket és kétszer fizessék meg az egészségügyi ellátást.

Véleménye szerint a kormány az üzleti érdekek akaratát hajtja végre. Ezért nem maradt más választás, mint a tiltakozás, a szolidaritás és az összefogás.

Mint mondta: a szakszervezeteknek elege van az MSZP elvtelen kompromisszumaiból, és úgy vélte, a profit elve tovább növeli a társadalmi különbségeket.

Az elnök követelte a kormánytól az egészségügy átalakítására vonatkozó tervezet visszavonását, és azt, hogy folytassanak társadalmi vitát.

A demonstráción felolvasták Guy Ryder, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkárának levelét. A főtitkár a világ legnagyobb szakszervezeti szövetsége nevében köszöntötte a magyar országos akciót és szolidaritását fejezte ki a magyar munkavállalókkal.

"A kormányok felelőssége, hogy garantálják az egészségügyi ellátáshoz való igazságos hozzájutást" - olvasható a levélben.

A levélben az is szerepelt, hogy "csatlakozunk hozzátok, és támogatjuk jogos fellépéseteket".

A demonstrációhoz csatlakozott egészségügyi kamarák és civil szervezetek nevében felszólalók azt hangsúlyozták: a kormány vonja vissza az általa beterjesztett egészségügyi törvényjavaslatot, és hogy az emberek többsége nem akarja az üzleti alapon működő egészségügyi biztosítási rendszert.

Az egészségügyi kamarák képviseletében Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke azt mondta: a kormány le akarja rombolni azokat a pilléreket, amelyeken egy egészséges társadalom áll.

A MOK elnöke azt mondta, nemcsak azt akarják, hogy vonják vissza az egészségügyi törvénytervezetet, hanem azt is, hogy a törvényhozók a nemzeti egészségügyi kerekasztal által elkészített törvényjavaslatról tárgyaljanak.

A civil szervezetek nevében Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy jelenleg szociális válság van kibontakozóban. A civil és a szakmai szervezetek követelik, hogy a kormány folytasson végre érdemi párbeszédet velük.

A rendezvény végén Kónya Péter, a Liga Szakszervezetek társelnöke felolvasott egy kiáltványt, amelyet a tömeg közfelkiáltással elfogadott.

A Liga Szakszervezetek által a Munkástanácsok Országos Szövetségével, a támogató szakszervezetekkel, a szakmai kamarákkal és civil szervezetekkel összefogásban szervezett demonstráció résztvevők által elfogadott kiáltványban azt követelik, hogy "a kormány vonja vissza az egész magyar társadalmat érintő egészségbiztosítás privatizációját tartalmazó törvénytervezetet", továbbá követelik "a tényleges társadalmi egészségbiztosítás" megteremtését is.

A demonstráció résztvevői emellett azt is elvárják a kormánytól, hogy nyújtson be törvénytervezetet a jelenleg hatályos nyugdíjszámítási szabályok fenntartására, és valamennyi egészségre ártalmas munkakörben dolgozónak biztosítsa a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét, valamint folytasson érdemi társadalmi párbeszédet a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit érintő minden fontos kérdésről.

A rendezvény szervezői az MTI tudósítójának azt mondták, hogy 15 ezren voltak a téren.

Nem sokkal fél 8 előtt véget ért a rendezvény, az emberek többsége elindult hazafelé, több százan a helyszínen maradtak. Õket a rendőrök többször is felszólították a tér elhagyására. Képgaléria itt!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×