eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Vége lesz az aprócska betűknek a hirdetésekben

Február elsejétől lesz hatályos az a kormányrendelet, amely a lakossági pénzügyi szolgáltatások területén tapasztalható problémákat oldja meg - mondta Schiffer Péter, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főigazgató-helyettese a kormányszóvivői tájékozatón.

A rendelet a lakás- és fogyasztói hitelekkel, valamint a betétekkel és befektetésekkel kapcsolatos tájékoztatási hiányosságokat orvosolja.

Egyértelműbbek lesznek a hiteleket és más pénzügyi termékeket kínáló hirdetések február 1-jétől, legalábbis erre törekszik egy most elfogadott kormányrendelet. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főigazgató-helyettese elmondta, a tavalyi pénzügyi évben érkezett 5.000 panasz oka leginkább a rossz tájékoztatással összefüggő félreértés volt.

A tapasztalataink szerint a professzionális szolgáltatók és a laikus ügyfelek felkészültségi szintjét nem lehet azonos szintre hozni, azért azt az ollót, ami a két felkészültség között van, szűkíteni kell. Ehhez szolgál alapot ez a kormányrendelet - mondta Schiffer Péter.

A főigazgató-helyettes közölte: a pénzintézeteknek pontosítaniuk kell a fogyasztási- és lakáscélú hitelekkel, valamint a betétekkel és befektetésekkel kapcsolatos feltételeiket.

Korábban már szabályozták például, hogy a hitelekről szóló tájékoztatókban az összes feltételt azonos betűmérettel kell írni. Ezentúl a betétek és befektetések hirdetéseiben is megszűnnek az apró betűs részek.

Egyértelműbbé kell tenni a teljes hiteldíj-mutatót, vagyis helytelen lesz, ha a THM-et 20 és 40 százalék közöttinek, tehát sávosan tüntetik fel. A folyószámlahitelek és hitelkártyák esetében is elvárják majd a minden költségre kiterjedő tájékoztatást.

Az akciós hiteleknél jelezni kell majd, hogy milyen kondíciók lesznek érvényesek az akciós időszak után.

A rendelet kimondja, hogy a lakáscélú hitelek feltételeit hogyan kell meghatározni. A lakáspénztárak esetében 1 millió forintos kölcsön esetében 5 évre kell kiszámolni a hiteldíjmutatót, míg más pénzintézeteknél 5 millió forintos hitel esetében 20 éves futamidőre kell megmutatni az összes költséget.

Schiffer Péter a betétekkel és befektetésekkel kapcsolatos tájékoztatási szabályokról elmondta, a hirdetés nem ígérhet több éves hozam alapján, hanem a hozamot éves bontásban kell megadni. A rendelet tiltja majd, hogy a befektetés jövőbeni hozamát az előző évi hozam alapján jósolják meg.

A Fidesz üdvözli a kezdeményezést

A Fidesz örül annak, hogy a kormány felfigyelt a hitelkárosultak problémáira és bízik abban, hogy e témában benyújtott javaslataikat az Országgyűlésben is támogatják majd a kormánypártok - közölte az ellenzéki párt szakpolitikusa.

Koszorús László azt mondta: 6 ezer milliárd forint hitelállománya van a családoknak.

A Fidesz egy hónapja olyan javaslatcsomagot készített, amely megoldást adhat az érintettek problémáira - tette hozzá..

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×