eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A múlt nyomában: csütörtökön tartja első ülését a Kenedi-bizottság

Csütörtökön tartja első ülését az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság. A Kenedi János vezette héttagú testület kétfős csoportokban különböző levéltárakban végzi majd a munkáját.

Először az ügyrend és a munkamegosztás kerül napirendre az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság első ülésén.

A testület a Miniszterelnöki Hivatal XIII. kerületi, Hegedűs Gyula utcai épületének egyik irodájában kezdi meg a munkáját, de az InfoRádió értesülései szerint a hét tagból álló testület csak egy-két hetenként találkozik majd teljes létszámban, ugyanis kétfős csoportokban egy-egy iratőrző helyen dolgoznak majd heti négy napon át.

Az InfoRádió úgy tudja, a bizottság számára komoly fejtörést okoz, hogy ugyan tudnak néhány iratőrző hely létezéséről, de a pontos helyszínt nem ismerik. Ezekre a nyilvántartásokból kaphatnak iránymutatást.

Kenedi János júliusban azt mondta az InfoRádiónak adott interjújában, hogy az állami bűnözés természetét szeretnék kutatni, a magánbűnök perifériálisak ehhez képest.

Mint fogalmazott, az ügyek természetét kell vizsgálni, amiből majd kiderül, hogy kire milyen felelősség hárul.

"Az ügynök beszolgáltatta az információt, vagy elterjesztette a kötelező dezinformációt és rémhírt, de ennek az egész kontextusát kell megismernie az utókornak és a történelemtudománynak" - tette hozzá a testület vezetője a júliusi interjúban.

Kenedi János tudományos kutatót júliusban kérte fel a bizottság vezetésére Gyurcsány Ferenc kormányfő. Akkor a történész arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy feláll posztjáról, amennyiben egyes információkat vagy személyek kilétét nem hozhatja nyilvánosságra politikai okok miatt.

A testület tagja Varga László, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián, az '56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária, a Történeti Levéltár tudományos kutatója és Reisz T. Csaba az Országos Levéltár általános főigazgató-helyettese.

A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy ha nem végeznek a munkával februárig, akkor a bizottság mandátumát meghosszabbíthatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×