eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Féligazságok és rózsaszín távlatok az Országházban

Az egészségügy átalakításáról vitázott az Országgyűlés napirend előtt. A polémiát a miniszterelnök nyitotta meg, aki helyesnek nevezte az eddig megtett lépéseket. A Fidesz frakcióvezetője ezzel szemben úgy vélekedett, hogy összeomlóban van az ellátás.

A kormányfő az egészségügyi reform tapasztalatait értékelve hangsúlyozta: meg kell találni a szolidaritás és a verseny egyensúlyát. Gyurcsány Ferenc szerint az átalakítások iránya helyes, a részleteken pedig lehet még igazítani.

A biztosítási rendszer átalakításáról szólva azt mondta: a konzultáció arról folyik, hogyan lehet a szolgáltatások és a szolgáltatók között a versenyt erősíteni egy vegyes biztosítási rendszerben.

A kérdés az, miként lehet a szolidaritás és verseny elvét érvényesíteni úgy, hogy azok ne kioltsák, hanem erősítsék egymást - fűzte hozzá.

A miniszterelnök úgy vélte, hogy az egészségügy eddigi átalakításának fő tapasztalata: a több konzultáció, a szélesebb partnerség jobb eredményt hoz.

Gyurcsány Ferenc szerint nem igaz az állítás, hogy "több biztosító, hosszabb sor". Mint mondta, ez politikai hazugság, mert ennél sokkal bonyolultabb a dolog.

"Nem szabad jelszavakká egyszerűsíteni a féligazságokat, mert azokból hazugságok lesznek" - fogalmazott, hozzátéve: a jobb minőségű egészségügyet okos, érvelő vitával lehet megteremteni.

A miniszterelnök azt mondta, a koalíciós pártok az egyeztetést a parlament tavaszi ülésszakának végig szeretnék lezárni, hogy ősszel törvényt alkothassanak róla. Az egészségügyi reform célját a miniszterelnök úgy foglalta össze: igazságos, jobb minőségű és hosszú távon fenntartható egészségügyre van szükség.

A kormányfő áttekintette az egészségügyi reform eddigi lépéseit, és azt mondta, az egészségügyben elkötelezett, jól felkészült orvosok, nővérek, szakszemélyzet dolgozik, a rendszerrel magával van baj.

Gyurcsány Ferenc az első lépések között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár "biztosításszerűvé" alakítását, azaz a befizetések ellenőrzését. Mint mondta, az ellenőrzés során kiderült, hogy az állam nyilvántartása sem volt pontos az elmúlt években, és nagyon sokan kibújtak a járulékfizetés alól.

A február 15-én bevezetett vizitdíj kapcsán a miniszterelnök megjegyezte: eddig hatmillióan fizették be ezt a díjat. Elismerte, hogy a vizitdíj bevezetésével nem oldódott meg a hálapénz kérdése, minden ötödik beteg azonban azt mondja, megszüntette vagy csökkentette a hálapénz fizetését.

Kitért arra, hogy a vizitdíj bevezetésével az háziorvosok havi bevétele átlagosan 180 ezer forinttal emelkedett, a reform részeként pedig két lépcsőben jelentős mennyiségű gyógyszer ára jelentősen csökkent.Fidesz: összeomlóban a rendszer

A Fidesz frakcióvezetője szerint összeomlóban van az egészségügyi ellátás, ezért Navracsics Tibor a reform felülvizsgálatát kérte a kormánytól.

"Beszélhetünk egyébként ködös rózsaszín távlatokról, de ennél sokkal súlyosabb a probléma. A helyzet az, hogy összeomlóban van alapvetően az egészségügyi ellátás" - jelentette ki Navracsics Tibor.

Az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy a kormány nem alkalmas a feladatára, nem képes kormányozni, az egészségügyi reform pedig csődben van.

Navracsics Tibor azt kérte a kormányoldaltól, hogy "térjen észhez", és vizsgálja felül az egészségügyi reformot, amíg még nem késő.

"Rosszabbá vált az élet Magyarországon, mint akkor volt, amikor önök átvették a kormányt. Nem tudnak kormányozni miniszterelnök úr, nem értenek a kormányzáshoz" - fordult Gyurcsány Ferenc felé a Fidesz frakcióvezetője.

A Fidesz frakcióvezetője a néhány héttel ezelőtt mentőben elhunyt csongrádi beteg esetére, a két mérgezést szenvedett kisfiú kórházba szállításának körülményeire, valamint a hosszú várólistákra utalva azt mondta, teljes a káosz az egészségügyben, és most már az a kérdés, vissza lehet-e állítani olyan szintre az ellátást, hogy ne haljanak meg emberek.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője a profitérdekelt magánbiztosítók bevonása ellen, a közös szolidaritáson alapuló társadalombiztosítás mellett érvelt. Mint mondta, az állampolgároknak kell majd megfizetniük a magánbiztosítók profitját is.

Kökény Mihály (MSZP) közölte: a koalíció elkötelezett az egészségügyi reform folytatása mellett. A biztosítási rendszerről szólva és az előtte felszólaló Semjén Zsolt szavaira reagálva úgy fogalmazott, hogy senki nem akar a nemzeti kockázatközösség felbontásáról dönteni.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) azt emelte ki, hogy az egészségügyi reformot nem szabad lelassítani. Mint hozzátette, magántőkére is szükség van az egészségügyben, ugyanakkor - ezzel összefüggésben - jelezte, hogy versenyellenességet tapasztal az Országgyűlésben.

Dávid Ibolya (MDF) üdvözölte ugyan a kormánypártok közötti, egészségügyről szóló egyeztetést, de hiányolta, hogy nem folyik politikai és szakmai vita a témáról. Hozzátette: szomorú, hogy a jogalkotási folyamatot alárendelték a kommunikációnak

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×