eur:
389.55
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem kell börtönbe vonulniuk a Globex-ügy vádlottjainak

A Globex-ügy első- és a másodrendű vádlott is letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon a Fővárosi Bíróságon. Börtönbe azonban nem kell bevonulniuk, mivel a büntetésbe az előzetesben letöltött időt beszámítják.

Első fokon 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Fővárosi Bíróság Vellai Györgyikét, a Globex-ügy elsőrendű vádlottját szerdán.

A másodrendű vádlott, Vajda László, 1 év 8 hónap letöltendő börtönt kapott, a többi vádlott felfüggesztett büntetést, illetve megrovást.

Mivel a büntetésbe az előzetesben töltött időt beszámítják, ezzel az ítélettel az első- és a másodrendű vádlottnak sem kell börtönbe vonulnia.

Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs alapján Németországban fogták el 1999 januárjában, majd a magyar hatóságok 1999 áprilisában előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Fogva tartásukat két és fél év után, 2001 augusztusában, házi őrizetüket pedig 2002 júliusában szüntette meg a Fővárosi Bíróság.

Vádbeszédében korábban az ügyész letöltendő szabadságvesztést kért Vellai Györgyikére, a Globex egykori vezérigazgatójára és Vajda Lászlóra, a cégcsoport egyik tulajdonosára. A védők felmentés mellett érveltek, a vádlottak pedig ártatlanságukat hangoztatták.

A Fővárosi Bíróság szerdán több vádpontban felmentette a vádlottakat, így például a soproni és a fővárosi XI. kerületi önkormányzat portfólikezelése ügyében, illetve a Hotel Rózsadomb kapcsán.

Ellenben az elsőfokú bíróság kimondta az első- és a másodrendű vádlott bűnösségét 60 rendbeli sikkasztásban, többek között a kisbefektetőkkel kapcsolatos vádpontban, továbbá Vellai Györgyike bűnösségét hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt is.
További öt vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, ketten megrovást kaptak, egy személyt pedig minden vád alól felmentett a bíróság.

Az ügyész egyedül a Hotel Rózsadomb kapcsán fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen Vellai Györgyike vonatkozásában a bűnösség megállapításáért és a büntetés súlyosbításáért. A vádlottak és védőik három nap gondolkodási időt kértek.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában a bíró azt hangsúlyozta: a cégcsoportot nem bűncselekmények elkövetése érdekében hozták létre, nagyon komoly munkát folytatott és kiváló munkatársai voltak.

Épületeket terveztek és kiviteleztek, melyekben ma is emberek laknak, dolgoznak - jegyezte meg.

Ez a monumentális cégcsoport azonban "bedarálta" a vádlottak "jó szándékú elképzeléseit", akik a gazdaságosság, eredményesség érdekében olyan lépésekre kényszerültek, melyek során már bizonyos szabályokat áthágtak.

A "túlburjánzó" cégcsoport a kilencvenes évek közepétől fizetési gondokkal küszködött, likviditási problémái voltak, 1997-ben pedig kezelhetetlenné váltak a tartozásai - ismertette a bíró a Globex "pályafutását".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×