eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Gyurcsány, "ez a dunai parasztlegény"

Gyurcsány Ferenc beismerése országos zendüléshez és nemzetközi botrányhoz vezetett - áll a Marianne című francia politikai folyóirat ironikus elemzésében, amely arra a következtetésre jut, hogy igazat mondani veszélyes.

"Nem hihetetlen ez a magyar, ez a dunai parasztlegény, Attila leszármazottja, amikor azt mondja: 'Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk?' Mégiscsak megnyugtató tudni, hogy Európában Magyarország a legböszmébb ország. (...) Egy nap meg kéne mondani az igazságot a franciáknak is. De a magyaroknak mondták meg" - írta Guy Konopnicki.

Chirac, a "Szuperhazudós"

A kritikai hetilap elemzője hangsúlyozza: Franciaországnak nincs joga a magyar kormányfő szemére hányni, hogy a választási győzelem miatt hazudott, hiszen Jacques Chirac francia köztársasági elnök gúnyneve "Szuperhazudós" a Canal+ nevű kereskedelmi televízió politikai karikatúra bábkabaréjában, amelyet Richard Nixon egykori amerikai elnöktől kölcsönöztek neki.

A Watergate-botrányhoz képest azonban az a különbség, hogy Nixonnal ellentétben "álmaink magyarja" önmagát leplezte le az egyik legklasszikusabb helyzetben: közlegényeihez fordulva hadvezérként bejelentette, hogy a "böszmeség" ellenére győzelemre vitte hadseregét - mutat rá a francia lap.

Párhuzam Sztálinnal

A folyóirat összehasonlítása szerint ez volt annak a szörnyű embernek is a kedvenc időtöltése, akinek szobrát 1956-ban a magyarok ledöntötték. Sztálin imádta kimondani az igazságot kádereinek olyan emlékezetes gyűléseken, amelyek után alig maradt túlélő.

A Marianne szerint Gyurcsány Ferenc bizonyította, hogy még mindig a kommunista kultúra uralja Magyarországot: a hazugság árán diadalmaskodott győztesek tudják, hogy mivel tartoznak vezérüknek, de mivel szerencsére a vasfüggöny már nem létezik, őket nem fogják kivégezni, amiért a titok birtokába jutottak, és így a felvett mondatok az újságok címlapjára kerülhettek.

Igazság után könnygáz

Gyurcsány Ferenc a képviselők előtt tartott beszédekor nem számított arra, hogy az igazságot az egész ország megtudja, és az zendülést vált ki. Pedig már az ókor óta jól tudjuk, hogy az igazság veszélyes. Hatásai ellen könnygázt kellett bevetni Budapest utcáin - ironizál a francia lap.

"A hazugságot egy baloldali ember ismerte be, a tüntetők igazsága pedig inkább jobboldali. Országos zendülést és nemzetközi botrányt okozott, mert egy kormányfő kimondta az igazat. És az igazság az, hogy hazudott. Ha van egy igazság, amit elismerhetünk, az a hazugság igazsága" - zárta írását a Marianne elemzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 28. 17:42
×
×
×
×