eur:
389.44
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Stumpf: az elégedetlenség eléri az MSZP kemény magját is

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a közvélemény-kutatásokból világosan látszik, hogy az ország büntetőszavazásra készül, amit a kormány teljesítménye és az ország valós helyzetének korábbi eltitkolása váltott ki. Stumpf István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy kettős hatalom jöhet létre az országban, ha az ellenzék megnyeri az október 1-jei választást. Úgy látja, hogy ez felerősíti majd a szocialista párton belüli ellentéteket is, ami akár Gyurcsány Ferenc bukásához is vezethet.

Egyfajta büntetőszavazásra készül az ország. Ma a kormányerőkkel szemben elég erőteljes felháborodás és ellenérzés van, és ez megmutatkozik az összes közvélemény-kutató cég számaiban. A Századvég a Forsense-szel szeptember elején készített egy budapesti felmérést, amely szerint, ha most lennének a parlamenti választások, akkor a biztos szavazók között a Fidesz 10 százalékos előnnyel nyerne - mondta a politológus, az Orbán-kormány minisztere.

Stumpf István hozzátette, hogy ez újdonság, mert Budapesten igen jelentős beágyazottsággal rendelkezik a szocialista párt és az SZDSZ.

Az világosan látszik ugyanakkor, hogy Budapesten nincs akkora áttörés, mint az országban általában. Az elégedetlenség a kormánnyal szemben nagyon masszív és markáns országszerte, az emberek több mint 59 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. A politikai klíma nem kedvez a kormánypártoknak - vélekedett a politológus.

Az utolsó felmérés szerint a szocialisták tavaszhoz képest elveszítették szimpatizánsaik 40 százalékát, és közülük viszonylag sokat tudott a Fidesz felszívni. Budapesten mindazonáltal nincs akkora gátszakadás, mint országosan - tette hozzá.

Stumpf István közölte: kutatásuk azt mutatja, hogy Demszky Gábor főpolgármester munkájáról gyakorlatilag minden megkérdezettnek van véleménye.

Egy ötfokú skálán, amit ha átvetítünk egy százas skálára, azt lehet mondani, hogy 45 pontot kapna, ami a közepesnél gyengébb teljesítményt jelent. Nagyon érdekes, hogy négy évvel ezelőtt is végeztünk vizsgálatot, akkor ugyanez az index 61 ponton állt. A legérdekesebb mindemellett, hogy a szocialisták elégedettebbek Demszky Gábor teljesítményével, mint a liberálisok. Míg teljesítményét a szocialisták 64 százalékpontra értékelik, addig az SZDSZ-nél ez mindössze 55 pont - mondta.

Természetesen, a Fidesz szavazóinak lesújtó véleménye van, 26 pontra értékelik a százas skálán Demszky Gábor teljesítményét. Ha azt nézzük, hogy a főpolgármesteri versenyben hogyan áll a mérkőzés, akkor az összes megkérdezett körében 33 százalékot kap Demszky Gábor és 31 százalékot Tarlós Istvánra. Abban az esetben, ha csak két jelölt lenne, akkor teljesen kiegyenlített helyzet alakulna ki, 38-38 százalékkal. Katona Kálmánnak az összes megkérdezett körében 9 százalékos támogatottsága van, a rá adott szavazatok száma eldöntheti azt, ki nyeri a főpolgármesteri posztot - tette hozzá a politológus.

Stumpf István szerint nagyon érdekes, hogy a budapestiek politikusi népszerűségi listáján az első két helyen a parlament elnöke és a köztársasági elnök áll, a harmadik helyen pedig, 56 százalékponttal, Tarlós István.

Õ lényegesen népszerűbb a budapestiek szemében, mint a lista második harmadában található Demszky Gábor. Az a kérdés, hogy mennyire lehet a szimpátiapontokat valóságos szavazatokra váltani - mondta.

Az is látható, hogy a Gyurcsány-csomaggal való elégedetlenség lassan eléri a szocialista párt kemény magjának külső burkát is. Eléri azokat a szavazókat, akik tradicionálisan mindig a szocialista párthoz tartoztak: a nyugdíjasokat, az alacsony fizetésűeket és a nagyvárosiakat - közölte Stumpf István.

Budapest kulcsfontosságú

A politológus véleménye szerint három-négy faktor alapján el lehet majd dönteni, hogy ki nyerte meg az önkormányzati választásokat.

Az első, hogy ki nyer Budapesten, főleg az, miként alakul a főpolgármester-jelölti verseny. Ennek szimbolikusan és a politikai gyakorlat szempontjából is kulcsfontosságú jelentősége van - mondta.

Nemcsak az itt élő emberek száma miatt, hanem azért mert a nemzeti fejlesztési terv körüli dolgokban, a gazdasági növekedésben, egy új kormányzati és gazdasági filozófia megfogalmazásában a főváros partnersége, együttműködése rendkívüli fontossággal bírhat. Az elmúlt tizenhat évben az ellenzéknek soha nem volt olyan jó esélye arra, hogy Demszky Gábort leváltsa, mint most - közölte a Századvég Alapítvány elnöke.

A másik lényeges kérdés, hogy mi lesz a megyei jogú nagyvárosokban, van-e olyan nagyváros, amelyet az ellenzék vissza tud szerezni. Ebből a szempontból kulcsjelentősége van Szolnoknak, Pécsnek, Győrnek és Kecskemétnek - tette hozzá.

Ha ezekben a városokban az ellenzék nyerni tud, akkor az egyértelműen azt jelenti, hogy a nagyvárosokban is komolyan előre tört. Az utolsó fontos faktor, hogy a megyei közgyűlésekben ki szerez többséget. Most 16:3-ra a szocialisták vezetnek. Ha az ellenzék több megyei közgyűlésben kerül többségbe, mint a szocialisták, akkor azt az ellenzék földcsuszamlásszerű győzelmének lehet nevezni. Létrejönnek a kettős hatalom feltételei az országban - mondta Stumpf István.

A miniszterelnök érthetetlen kampánya

Stumpf István azt mondta, nem nagyon érti, hogy a megszorítások bejelentése után a kormányfő miért vállalkozott országjáró kampányútra.

Úgy látom, hogy Gyurcsány Ferenc sokszor hangoztatott bátorságát vette elő, és ezzel próbál újra kampányolni, és csodálkozik azon, hogy igen komoly ellenállással találkozik. Egyre többen kritizálnak, fütyülnek, kiabálnak be, ami a történtek fényében teljességgel érthető. Biztos, hogy van a 150-200 fős tömegben 20-30-40 olyan ember, aki azt mondja: elfogadhatatlan, hogy a kormány hazudott a választási kampány idején - vélekedett.

Hozzátette: kódolható volt, hogy ha a miniszterelnök körbejárja az országot, akkor az elégedetlenség a felszínre tör, "ezen olyan nagyon nem kellene csodálkozni".

A politológus véleménye szerint az önkormányzati kampányt nem lehet most két ember - Orbán Viktor Fidesz-elnök és a kormányfő - harcára leszűkíteni.

Most a helyi közösségek a saját életükre próbálják vonatkoztatni azokat a folyamatokat, amelyek a Gyurcsány-csomag következtében az országban elindultak, és ez bizony mindenki számára negatív érzetet kelt. Kevés az olyan jövőkép, amelyet az emberek a magukévá tudnak tenni, és azt mondják, oké, ott az alagút vége, érdemes meghúzni most a nadrágszíjat - hangoztatta Stumpf István.

Rámutatott: Gyurcsány Ferenc most sokkal megosztóbb, mint tavasszal volt, és ez még Budapesten is érzékelhető, ahol ötven százalék fölött állt a népszerűségi mutatója.

Ez igen jelentős mértékben csökkent, de érdekes módon a fővárosban még mindig van néhány százalék előnye a miniszterelnöki alkalmasságot illetően Orbán Viktorral szemben - tette hozzá.

Bizonytalanok az emberek

A megkérdezettek többsége azt mondja, hogy nem a pártpreferenciája dönti majd el, kire adja voksát, de az ellenzéki oldalon és a bizonytalanok körében a Gyurcsány-csomag az egyik legfontosabb befolyásoló faktor. Azt gondolom, hogy nagyfokú bizonytalanság van az emberekben a jövőjükkel kapcsolatban, sokkal nagyobb, mint korábban volt - mondta a Századvég Alapítvány elnöke.

Ezt a bizonytalanságot a kormánynak tulajdonítják, a kabinet teljesítménye pedig áthárul a kormány színében fellépő jelöltekre. A mostani felmérések azonban azt mutatják, hogy a büntetés nem lesz olyan mértékű, mint ahányan azt gondolják, hogy nagyon rosszul teljesít a kormány - vélekedett.

Létrejöhet a kettős hatalom

Amennyiben elsöprő arányú ellenzéki győzelem születik, akkor egyfajta kettős hatalom jön létre az országban. A parlamenti választásokon győztes szocialista-liberális koalíció birtokolja a központi hatalmat, és ami nagyon fontos, a nemzeti fejlesztési források fölötti rendelkezési jog is jórészt az övé. Viszont ha a helyi hatalmat a nagyvárosokban és a megyei önkormányzatokban az ellenzék szerzi meg, akkor erős lábon álló helyi hatalom jön létre - mondta.

A meghatározó, domináns önkormányzatok, a nagyvárosok nélkül nem lehet sikeres országpolitikát folytatni. Tudomásul kell venni, hogy az önkormányzati választási siker, bár nem tudja megsemmisíteni a parlamenti választások eredményét, bizonyos értelemben új felhatalmazást ad az ellenzéknek arra, hogy politikai programját érvényesítse, és ennek a helyi fellegvárait megteremtse - tette hozzá Stumpf István.

Véleménye szerint egy ilyen helyzet ki fogja kényszeríteni, hogy valamilyen megállapodást kössön a kormányzat az ellenzékkel.

El lehet érni egy olyan konstrukciót, amely gyakorlatilag érdemi közeledést, párbeszédet, közös stratégiai elvek kihordását, egyáltalán kommunikálást jelent majd. Ez ugyan nem helyettesítheti a parlament működését, a kormányzat felelősségét, de ugyanakkor felveti azt a kötelezettséget, hogy az országban az ügyeket meg kell oldani rendet kell teremteni - jelentette ki a politológus.

Hozzátette: a másik alternatíva az, hogy a folyamatok kifutnak a kormányzat és a politikai elit kontrollja alól.

Olyan súlyos társadalmi feszültségek, tiltakozások, tüntetések, technikai obstrukciók, normasértések jelenhetnek meg, amelyek miatt az ország kormányozhatósága kerül veszélybe. Nem gondolom, hogy ez csak a radikális jobb félelemkeltése. Aki egy kicsit is mélyebben belegondol a folyamatokba és érzékeli az ország helyzetét, az pontosan tudja, jelentős számban vannak olyanok, akiknek a nyakába több terhet már nem lehet rakni. Õk már valójában már csak a láncaikat veszthetik - vélekedett.

Gyengül Gyurcsány háttere

Az elmúlt három hónapban már meggyengült a miniszterelnök politikai háttere. Az önkormányzati választások ezt tovább gyengíthetik, ezért ő előre fog menekülni. Egyáltalán nem zárok ki egy, az önkormányzati választások után közvetlenül bekövetkező gyors kormányátalakítást - mondta Stumpf István.

A politikai szakértő szerint az MSZP-n belül sokan gondolkoznak azon, hogy Gyurcsány Ferenccel az elkövetkező időszakot sem lehet kihúzni.

Attól tartanak, hogy a szocialista párt a lengyelországi baloldali pártok sorsára juthat: ami totális szétesést, a jobboldal átfogó és mindenható győzelmét jelentené egy rendkívüli, vagy akár a soron következő parlamenti választásokon - tette hozzá.

A miniszterelnök lecserélése is benne van a pakliban. Az elemzésekből tudni, hogy ha nem lesz sikeres a miniszterelnök, ha csökken a népszerűsége, akkor a szocialista párton belüli törésvonalak kiéleződnek - vélekedett.

Stumpf István szerint ma úgy tűnik: nem valósul meg Gyurcsány Ferencnek az a terve, hogy átvegye az MSZP vezetését, hacsak nem tud a kormányátalakítással együtt a párton belül is teljesen offenzív stratégiát megvalósítani, és saját embereit döntő pozíciókba juttatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×