Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csencselő diákvezetők és a politika

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egyetemeken és főiskolákon működő hallgatói önkormányzatok (hök) annyira ellenőrizhetetlenek, hogy néhányukat a tagok kifejezetten pénzszerzési lehetőségnek használják - állapítja meg tényfeltáró cikkében a FigyelőNet.

A cikk szerint a szociális támogatásokról döntő hallgatói tisztségviselők gyakran saját magukkal kezdik a juttatásokra szorulók listáját, de előfordul az is, hogy a listára való felkerülésért jutalékot kérnek.

Egy másik vád az, hogy a hök-vezetők nyerészkedésre használják ki az egyetem intézményeit.

Kreatív üzletemberek

Rendezvényeket szerveznek, amelyhez ingyen kapják a helyszínt, amit azonban különböző cégeknek bérbeadnak. A cikk szerint így akár százezreket is kereshetnek egy-egy alkalommal.

Az írás konkrét példákat is említ arról, hogy egyes hök tagok helyzetükkel etikailag össze nem egyeztethető üzleti tevékenységet folytatnak.

Emellett arra is utal, hogy a diák-érdekképviseleti vezetőknek nem kell elszámolniuk a kezük között átfutó pénzekkel. Mivel a hök-ök az egyetmeket érintő kérdésekben egyetértési jogokkal bírnak és akadályozhatják az egyetemi vezetőség döntéseinek végrehajtását, azok időnként együttműködnek velük.

A hökökben szerzett alku- és hálózatépítési tapasztalatok jó ugródeszkát jelenthetnek a politika világába és a cikk megemlítt több olyan politikai karriert, amely a hallgatói önkormányzatokban indult.