eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin

Az MTV visszahozná a tévédíjat?

Lapértesülések szerint a Magyar Televízió Közalapítvány azt kéri a parlamenttől, hogy állítsák vissza a televíziótulajdonosokra korábban kirótt üzemben tartási díjat. A csak tévédíjként emlegetett összeget az elképzelés szerint a lakosság mellett a kábelszolgáltatók is fizetnék.

A tévédíj ismételt bevezetését lapjelentések szerint a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma vettette fel az Országgyűlés elnökéhez írt levelében.

A levélben javaslatok olvashatók a Magyar Televízió rövid távú finanszírozására és ennek részeként átmeneti jelleggel vezetnék be a tévédíjat.

A Medgyessy-kormány törölte el

A korábbi üzemben tartási díjat - ami 740 forint volt és a tévétulajdonosoknak körülbelül kétharmada fizetett rendszeresen - még a Medgyessy-kormány vállalta át.

A lépést akkor politikai és szakmai szempontokból is bírálták, annak ellenére, hogy a díj fenntartása sem volt garancia a jó minőségű tévéműsorokra és a köztévé zökkenőmentes finanszírozására.

Az a tény, hogy a köztévé a reklámbevételek mellett immár csak a költségvetéstől kapta a működéséhez szükséges pénzt, a bírálók szerint még a látszatát is eltörölte annak, hogy az intézmény a mindenkori kormányzó elittől függetlenül működhet.

A kritikusok az előfizetési díj szimbolikus jelentőségéről beszéltek, mert ez úgymond jelezte, hogy a köztévét az állampolgárok tartják fenn és ezért annak az ő szempontjaikat kell képviselnie.

Nagy-Britanniában működik

Az üzemben tartási díj viszont valóban szimbolikus összeg volt, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Nagy-Britanniában a BBC hét tévéadóját, országos rádióit és tucatnyi helyi adóját, valamint online szolgáltatását is a kötelező tévédíjból finanszírozzák.

Ennek éves összege átszámítva közel havi három és félezer forint, amit persze a két ország közötti jövedelmi különbségek fényében kell szemlélni - az átlagjövedelem ott havi 630 ezer forint. Ezért cserébe a BBC-n nincs reklám, és a kormány nem szólhat bele a műsorszerkesztésbe.

Magyarországon persze más a helyzet, hiszen itt a médiatörvény szerint a televíziónak közpénzekből és reklámbevételekből kell eltartania magát.

Hosszú távra kellene tervezni

Szakemberek szerint Magyarországon az előfizetési díj akkor lehet jó kiegészítője a más finanszírozási formáknak, ha azok is hosszú távra stabilan tervezethetők. Máskülönben nem lehet garantálni a műsorok kiegyenlített minőségét.

Nem tudni, hogy a díj ideiglenes visszaállításáról most felröppent elképzelés mennyire komoly és mekkora havi összeggel számol.

Az Infórádió megpróbálta megkérdezni Czeglédi Lászlót, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratórium elnökét, akit azonban nem lehetett elérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×