eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin

A Századvégnél tarol az MSZP

A biztos pártválasztók között 10 százalékpontra nőtt a szocialisták előnye a Fidesszel szemben derül ki a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki április végén, május elején végzett vizsgálatának adataiból.

"Az összes kategóriában, ahogyan ez a választások után egyébként megszokott módon jelentkezik, egyértelműen a győztes, azaz a szocialisták előnye mutatható ki. A négy évvel ezelőtti szituációhoz képest a különbség az, hogy a győzteshez húzás folyamata hamarabb látszik megindulni, azaz az MSZP támogatottsága már jelentősen magasabb a párt idei választások első fordulójában elért listás eredményéhez képest, de eközben a Fidesz támogatottsága az április 9-i listás eredményhez képest alig mutat csökkenést" - olvasható a Századvég közleményében.

A közvetlenül a második választási fordulót követően indult úgynevezett "post-election vizsgálat" eredményei szerint az összes választói kategóriában jelentős előnnyel vezet az MSZP, a teljes sokaságban és a pártot választók körében 8, míg a biztos szavazó pártot választók csoportjában 10 százalékpont az előnye a Fidesszel szemben.

Az MSZP az összes megkérdezett körében 39, míg a Fidesz 31 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a pártválasztóknál 48, illetve 40 százalék az arány. Azok között, akik egy most esedékes választáson biztosan részt vennének és pártot is választanak, minden második ember a szocialistákat választja, míg a Fideszre 40 százalék szavazna.

A két kisebb parlamenti párt közül az SZDSZ a választást követően is 5 százalékot meghaladó támogatottsággal rendelkezik, míg az MDF egyetlen kategóriában sem éri el az 5 százalékot.

Az elemzés szerint "négy évvel korábban, 2002. április-május folyamán a választások eredménye jelentős létszámú választói csoportok körében komoly legitimációs problémákat gerjesztett".

A Századvég emlékeztet: a közvélemény-kutatók egyöntetűen azt jelezték, hogy a győzteshez húzás, illetve a vesztestől való elfordulás folyamata csak mintegy másfél hónappal később alakult ki.

"2006-ban e folyamat rögtön a választást követően beindulni látszik, méghozzá oly módon, hogy egyelőre inkább csak a győztes támogatottságának növekménye figyelhető meg, a Fidesztől szavazói nem távolodtak el számottevő mértékben" - írják.

Hozzáteszik: a retrospektív válaszok még inkább erősítik ennek a hipotézisnek az érvényességét.

"Most áprilisban a választásokon résztvevők 49 százaléka állítja, hogy az MSZP-re szavazott április 9-én, a választások első fordulójában, miközben a szocialisták valós támogatottsága 43 százalék volt" - áll a közleményben.

Az elemzés szerint a választási eredmények megkérdőjelezése a négy évvel korábbiakhoz képest lényegesen kisebb létszámú választói csoportot jellemez.

A megkérdezettek háromnegyede szerint a parlamenti választás kisebb problémáktól eltekintve szabad és tiszta volt, és csak 5 százalék állítja, hogy a választást nem a demokrácia szabályai szerint rendezték meg. Az MSZP-szavazók több mint 90 százaléka, míg a Fidesz szimpatizánsok kétharmada tartozik a választási eredményeket lényegében legitimnek tekintők táborába.

A személyes kérdezésre épülő, kérdőíves adatfelvételt 2006. április 24. és május 3. között készítették: az ország 70 településén 1.033 felnőttet kérdeztek meg, a felmérés hibahatára 3,2 százalékpont.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×