Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb motoros mentő állt szolgálatba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb motoros egységet állított szolgálatba az Országos Mentőszolgálat. Így hétfőtől az M3-as autópályán is teljesítenek szolgálatot a motoros mentők. A jövőben a mentőszolgálat azt szeretné elérni, hogy további fejlesztésekkel akár országos lefedettséget is tudjon biztosítani a motoros mentőkkel.

Az Országos Mentőszolgálat most már két mentőmotorral áll szolgálatban. Ez nagy előrelépést jelent, hiszen tavaly még csak próbálgatták ezt a mentési módszert - mondta az InfoRádiónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Megjegyezte, hogy már a kísérleti időszakban is nagyon jók voltak a tapasztalatok: 6 hét alatt körülbelül 410 riasztást kaptak a motoros mentők.

A két mentőorvosi motor bázisa az M3-as autópálya gödöllői lehajtójánál, illetve az M0-ás úton Szigetszentmiklósnál található.

A mentőmotor előnye, hogy gyorsan oda tud érni olyan baleseti helyszínekre is, ahova a mentők a forgalmi dugó miatt csak 15-30 perccel később jutnak el, és meg tudja kezdeni az életmentő beavatkozásokat, hiszen fel van szerelve EKG-val, defibrillátorral, légútbiztosító eszközökkel, infúziókkal, gyógyszerekkel - hangsúlyozta a mentőszolgálat szóvivője.

Tovább fejlesztenének, de kevés a megfelelő szakember

Győrfi Pál szerint a jövőben tovább tervezik a motoros mentőszolgálat bővítését, akár országos lefedettséget is biztosítva.

A problémát azonban egyelőre elsősorban az jelenti, hogy kevés az olyan szakember a mentőszolgálatnál, aki mentőorvosi képesítéssel is rendelkezik, és nagymotor vezetési gyakorlata is van.

Ráadásul olyan jogosítványra van szükségük, amellyel megkülönböztető jelzéssel is közlekedhetnek - mutatott rá a szóvivő.

Ezeknek a követelményeknek ma csupán 12 ember felel meg, velük látják el a szolgálatot - mondta Győrfi Pál.