Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bekeményít a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött az ötletelés a várható gazdasági megszorító intézkedések kapcsán. Többek között emelkedő áfáról és eváról, minisztériumi leépítésekről lehet hallani. A kormány 350 milliárd forintot spórolna.

A Népszabadság értesülései szerint emelkedő áfa és eva, öt százalékkal megkurtított minisztériumi kiadások, befagyasztott béremelési keret, csökkentett gyógyszerár-támogatás - ezek a most forgó ötletek egy költségvetési megszorító csomaghoz. A kormányzat ugyanis 300-350 milliárdos lefaragásra készül: ennyi kell a hiányterv megtartásához.

A Magyar Nemzet arról ad hírt, hogy rekordösszeggel, csaknem 122 milliárd forinttal emelkedett a múlt hónapban a háztartások hitelállománya. A Magyar Nemzeti Bank kimutatásából az is kiderül, hogy a kölcsönök túlnyomó részét továbbra is devizában veszi fel a lakosság.

A Világgazdaság összefoglalójából kiderül, hogy öregszik a magyar társadalom. 2021-ben a lakosság átlagéletkora 43 év lesz, holott öt évvel ezelőtt még csak 39 esztendő volt. A magyarországi vállalkozások vezetői egyetlen generációról sem állítják, hogy tökéletes munkaerő lenne: a pályakezdőket tapasztalatlannak tartják, a középkorúakat drágának, az idősebbeket pedig kevéssé innovatívnak.

A Napi Gazdaság átnézte a parlamentbe jutott képviselők vagyonnyilatkozatait. Kiderült, hogy a honatyák közel 40 százalékát - vállalkozásaik révén - zsebbe vágóan érintik a gazdasági szervezetekre vonatkozó jogszabályváltozások. A legtöbben közülük az MSZP padsorait koptatják, viszont az MDF-ben alig találni vállalkozót.

Az Index tudatja, hogy hamarosan regionális nanotechnológiai kutatóközponttá válhat az eddig inkább panelpoliszként ismert Miskolc. A városban közel kétmilliárd forintból új nanotechnológiai kutatólaboratórium jön létre. A nanovilágban a méter egymilliárdod részének megfelelő méretek a jellemzőek, és a nanotechnológia ebbe a tartományba zsugoríthatja a számítógépeket, illetve segítheti a gyógyszerek irányított célba juttatását.

A Portfolio.hu szerint soha nem látott aktivitás várható az európai kiskereskedelmi ingatlanpiacon. A következő két évben mintegy 15 millió négyzetméternyi üzletterület fognak átadni. Lengyelország és Oroszország a legélénkebb piacok közé tartozik, míg Magyarországon kevés bevásárlóközpontot és üzletet építenek.