eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György

Ellenőrzik a budapesti dán és norvég követséget

A dán és a norvég nagykövetség épületénél visszatérő ellenőrzést végez a magyar rendőrség a Mohamed-karikatúrák ügyével összefüggésben, bár a külképviseletek nem kértek megerősített védelmet - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban.

Az ORFK szóvivője, Garamvölgyi László elmondta: a dán és a norvég nagykövetség épületénél kétóránként jelennek meg a járőrök. A szóvivő hozzátette: nem a nagykövetségeknek kell kérniük a megerősített védelmet, hanem azt a fogadó ország dönti és rendeli el.

Garamvölgyi László az InfoRádióban kiemelte: eddig egyetlen ország nagykövetsége sem kérte, hogy a magyar hatóságok kiemelten figyeljék az épületeiket.

Tavaly szeptember végén jelent meg Dánia legnagyobb példányszámú napilapjában Mohamed arca címmel tizenkét karikatúra. A sorozatot azóta, a sajtószabadság nevében több más európai, így két magyar újság is leközölte.

Mohamed próféta ábrázolása muzulmán szervezetek, majd államok tiltakozását váltotta ki, és több arab országban nyugati, főleg dán képviseletek elleni atrocitásokhoz vezetett.

Libanonban vasárnap felgyújtották a dán konzulátus épületét, Szíriában pedig Dánia és Norvégia nagykövetségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×