Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A főváros is babakötvény-programot indít

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Januártól az állami babakötvény 40 ezer forintja mellé 20 ezer forintos támogatást adna minden rászoruló újszülöttnek a fővárosi önkormányzat - jelentette be a főpolgármester, miután kerületi vezetőkkel tárgyalt.

Demszky Gábor főpolgármester közölte: a kerületek véleménye megoszlik a babakötvény támogatásáról, illetve annak formájáról. Mint mondta: a szabad demokrata vezetésű városrészek a főváros álláspontjához hasonlóan a rászorultsági elvű támogatást javasolják, míg a szocialista irányítású kerületek az alanyi jogú juttatás mellett érvelnek.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az InfoRádióban elmondta: a megbeszélésen megjelent kerületi önkormányzatok jelezték, hogy saját költségvetésükhöz szeretnék igazítani a programot. A főváros ugyanakkor elképzelései szerint a gyermekvédelmi kedvezményhez kötné a támogatás összegét.

Azok az önkormányzatok, akik nem támogatták a programot vagy az összeget kevesellték, vagy kampánylépésnek tartották – fogalmazott Ikvai-Szabó Imre.

Demszky Gábor főpolgármester úgy vélte, hogy a fővárosi önkormányzatnak várhatóan évi 100 millió forintos kiadást jelent majd ez a program.

Derce Tamás, Újpest polgármestere az InfoRádióban kijelentette: szakmailag elhibázott, ha a főváros rászorultsági alapon járul hozzá a babakötvényhez; nem lehet ugyanis megjósolni, hogy valaki milyen anyagi helyzetben lesz 18 év múlva, amikor felveheti a pénzt.

- Ha a főváros ragaszkodik a rászorultsági elvhez, és továbbra sem tisztázódnak a játékszabályok, akkor Újpest nem kíván részt venni ebben a programban - hangsúlyozta a IV. kerület vezetője.