eur:
389.92
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Joos Mind/Getty Images

Áfacsökkentést sürgetnek az ellenzéki pártok

Dobogós a magyar infláció a világon, hatósági áras energiaárak nélkül már 10 százalék fölött volna – mondták ellenzéki politikusok.. A Fidesz szerint rezsicsökkentés nélkül Magyarországon is elszálltak volna az energiaárak.

Az áfa mértékének csökkentését sürgetik az ellenzéki pártok.

Az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd politikusai által tartott online sajtótájékoztatón a szocialista Korózs Lajos arról beszélt, hogy Magyarországon nagyon súlyos megélhetési válság van, miközben elszabadultak az árak. Az infláció először a családokat teszi tönkre, aztán a gazdaság szereplőit, végül pedig az egész országot – érvelt a parlamenti képviselő.

Az inflációs érzékelés és az inflációs várakozás lényegesen magasabb annál, mint amit "infláció gyanánt" a KSH a napokban publikált

– jelentette ki. A kormány nem cselekszik, sőt nyerészkedik a magas infláción és a magas áfán - állította a Heves megye 3. választókerületében induló képviselőjelölt.

Hangsúlyozta: az ellenzék korábban többször is követelte, hogy

  • az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját 5,
  • minden más élelmiszerét pedig 18

százalékra szállítsák le.

Dudás Róbert, a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy a kormány látszatintézkedéseket tesz, mert az árstoppal és a célcsoportoknak adott juttatásokkal az a célja, hogy a társadalom minél később lássa meg, mekkora a válság.

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb az infláció – jelentette ki a Heves megyei 2. választókerületben induló jelölt.

A magyar áfa nemcsak az EU-ban, hanem a világon is dobogós

– tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy az üzemanyagok ára Nyugaton is magas, ami tényleg így van, de ott nem a gyenge magyar forinttal és nem az alacsony magyar átlagbérből kell kifizetni azokat – bírált Dudás Róbert. A képviselő hangsúlyozta, háromszor nyújtottak be a parlamentnek olyan javaslatot, amely mérsékelte volna az üzemanyagok árát, de azokat az Országgyűlés minden alkalommal elutasította.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője szerint a hatósági árak bevezetése azt bizonyítja, hogy a kormánynak nincs megfelelő gazdaságvédelmi eszköze, ezért "régi, rossz berögződésekhez nyúl". Hozzátette,

ha a "rezsicsökkentésnek nevezett hatósági energiaárak" nem lennének, akkor az infláció már régen tíz százalék felett járna.

Újbuda alpolgármestere leszögezte, nemcsak az áfát kell csökkenteni, hanem "igazságosabb személyijövedelemadó-rendszert kell kialakítani".

Magyarországon nagyon magasak a munkabéreket terhelő járulékok, ami biztos, hogy sok embernek okoz problémát – mondta a politikus. Arra is kitért, hogy a tranzakciós adót a pénzintézetek ráterhelték az ügyfeleikre, ezért az ellenzék készen áll arra, hogy támogassa a bankokat az úgynevezett tehermentes számlák létrehozásában.

Barabás Richárd végül azt mondta, hogy érdemi és jelentős béremelésre, valamint kiszámítható életpályára van szükség a közszférában.

Fidesz: ha a baloldalon múlna, a főzés négyszer drágább lenne

A Fidesz szerint ha a baloldalon múlna, akkor a főzés is négyszer drágább lenne, mert a rezsicsökkentés nélkül már Magyarországon is elszálltak volna az energiaárak.

A Fidesz közleményében úgy fogalmazott: elképesztő az a kétszínűség, hogy az a baloldal beszél a megélhetésről, amely kormányzása alatt megélhetési válságot és sorozatos megszorításokat hozott a magyarokra és még a koronavírus-járvány okozta válság alatt sem szavazott meg semmilyen, a magyar lakosság megélhetését segítő családtámogatást, adócsökkentést, árstopot és béremelést.

Ha a baloldalon múlna, akkor semmi nem védené a magyar lakosságot a brutálisan növekvő világpiaci energiaáraktól és az emiatt megemelkedett inflációtól. Ha a baloldalon múlna, akkor a Korózs Lajos által emlegetett háziasszonyoknak a főzés is négyszer drágább lenne, mert a rezsicsökkentés nélkül nálunk is már elszálltak volna az energiaárak, ugyanis 26 uniós tagállam fővárosában a lakossági gáz ára négyszerese a magyar családok által fizetett árnak - írták.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje egyértelművé tette, hogy nem akarják fenntartani Orbán Viktor rezsicsökkentését, szerinte ostobaság a rezsicsökkentés, a 13. havi nyugdíj, az élelmiszerárstop, a benzinárstop, a családi adóvisszatérítés és minden, ami a magyar emberek megélhetését segíti - közölték.

Kiemelték, a Fidesz-KDNP kormányzása óta történelmi rekordot döntött a gazdasági növekedés, és abból egyre több pénz jut a magyar gyermekes családoknak, a munkavállalóknak, az időseknek és a fiataloknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×