eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az április 8-i országgyűlési választásra leadott levélszavazatokat tartalmazó urna a kolozsvári főkonzulátuson 2018. március 26-án. Ettől a naptól és csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. A 118 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva) lehet átvenni a szavazási levélcsomagot. Lehetőség van arra, hogy a szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten leadja szavazatát. A levélben szavazók csak országos pártlistára szavazhatnak.
Nyitókép: Biró István

Már ma elkezdődik a választás

A külföldön tartózkodó magyar állampolgárok 84 ország 118 külképviseletén adhatják le voksukat. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton lehet szavazni. 

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön tartózkodó választópolgárok március 31-ig, múlt szombatig kérhették, hogy vegyék fel őket a külképviseleti névjegyzékbe – erről korábban a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszélt az Aréna című műsorban.

"Erre a szombatra el kell rendeljük a munkanapot valamennyi helyi választási irodánál, hiszen a beérkezett kérelmeket a külképviseletre való bejelentkezésre még aznap el is kell hogy bírálják" - mondta Pálffy Ilona.

Jelenleg 58 320 főt tartanak nyilván, akik más államokban adják le voksukat, ez mintegy 30 ezerrel több, mint négy éve volt. Idén összesen 84 ország 118 külképviseletén lehet szavazni, ez is több, mint az előző országgyűlési választásokon – emlékeztetett korábban Pálffy Ilona.

"2014-ben 97 külképviselet volt, ahol lehetett szavazni, ez most 20-al nőtt meg, tehát jelenleg 117 ilyen külképviselet van, és még lesz egy."

A legtöbben, 9708-an Londonban szavaznak, ők 2014-ben csak 5400-an voltak.

A választók a saját hazai választókerületük jelöltjére és országos, illetve nemzetiségi listára szavazhatnak. A külképviseleti névjegyzéket a kérelmek feldolgozása után a Nemzeti Választási Iroda minden külképviseleti választási irodának elektronikusan elküldi, ezt ők a szavazást megelőző napon kinyomtatják.

Az amerikai kontinensen már április 7-én, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet szavazni.

Ide tartozik az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Brazília, Chile, Ecuador, Kanada, Kuba, Kolumbia, Mexikó és Peru. Az első szavazókör Brazíliában és Argentínában nyílik majd.

A többi külképviseleten április 8-án vasárnap, helyi idő szerint általában 6 és 19 óra között lehet leadni a voksokat.

A magyarországi 19 órai urnazárás után viszont már sehol sem lehet szavazni, ezért több országban – például Nagy-Britanniában, vagy Portugáliában – már helyi idő szerint este 6-kor, Ghánában pedig már 5 órakor zárják az urnákat.

A szavazás befejezése után minden külképviseleten leadott voksot a Nemzeti Választási Irodába szállítanak, amely választókerületek szerint szétválogatja ezeket. Április 8-án minden hazai választókerületben egy szavazókör urnája bontatlan marad, ezeket április 12-én bontják fel és hozzákeverik a külföldről és az átjelentkezéssel szavazók voksait. A szavazókör és a választókerület eredményét csak ezt követően lehet megállapítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×