eur:
390.82
usd:
357.3
bux:
72476.91
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Robert Fico szlovák miniszterelnök az idei búzatermésről tartandó sajtótájékoztatójára érkezik a nyugat-szlovákiai Vedrődújfalu (Slovenská Nová Ves) határában 2024. július 8-án, négy nappal azt követően, hogy a szlovák főügyészség terrortámadássá minősítette az 59 éves kormányfő merénylője ellen felhozott vádakat. Ficót május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi, Juraj Cintula, akit eredetileg előre megfontolt gyilkossági kísérlet gyanújával tartóztattak le. Fico szándéka szerint fokozatosan visszatér kormányfői feladatai ellátásához.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novak

Robert Fico nem nyugodt

„Ukrajna NATO-tagsága a NATO és Oroszország közötti konfrontációhoz vezetne” – mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök szinte azzal egy időben, amikor cseh kollégája, Petr Fiala Prágában fogadta az ukrán kormánydelegációt, és Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek azt mondta, Csehország kész segítséget nyújtani Ukrajnának az EU-hoz és a NATO-hoz történő csatlakozás folyamatában.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a közösségi médiában közzétett videójában üdvözölte, hogy a legutóbbi NATO-csúcs záródokumentumában olyan megfogalmazás szerepel, amely megerősíti, hogy Ukrajna csak akkor csatlakozhat a szövetséghez, ha ennek minden feltétele teljesül, és minden NATO-tagállam beleegyezik. „Következetesen kitartunk a szuverén szlovák külpolitika egyik alapelve mellett, hogy

Ukrajna NATO-tagsága veszélyezteti a világbékét és közvetlen konfrontációhoz vezetne a NATO és Oroszország között”

– mondta Robert Fico.

Szlovákiát Peter Pellegrini köztársasági elnök képviselte a NATO-csúcson, az államfő arról tájékoztatott, hogy a szlovák álláspontok bekerültek a záródokumentumba, és hozzátette, hogy Ukrajna NATO-tagságának kérdését csak akkor lehet felvetni, ha Ukrajnában béke lesz, és nem lesz folyamatban levő háborús konfliktus.

A cseh kormány a szlováktól eltérő álláspontot képvisel. Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden Prágában a cseh–ukrán kormányközi konzultáció után úgy fogalmazott, hogy Csehország kész segítséget nyújtani Ukrajnának az Európai Unióhoz és a NATO-hoz történő csatlakozás folyamatában is. „Csehország továbbra is megad minden támogatást az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajnának, és hozzá kíván járulni Ukrajna háború utáni újjáépítéséhez is” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy még a héten,

csütörtökön Londonban aláírják a cseh–ukrán biztonsági együttműködésről szóló megállapodást.

Fiala elmondta, hogy tavaly mintegy 1600 ukrán katona kapott speciális kiképzést cseh területen, idén pedig további 1700 ukrán katonát képeznek ki.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök, akit tíz minisztere kísért el Prágába, köszönetet mondott Csehországnak az Ukrajnának nyújtott támogatásért és szolidaritásért. „Ukrajna és Csehország erős stratégiai szövetséget építenek. Ez az együttműködés biztonságosabbá teszi Európát és mindkét félnek előnyös” – hangsúlyozta Smihal, és fontosnak nevezte, hogy több együttműködési szerződést is aláírtak Prágában. Külön kiemelte a védelmi ipar és a lőszergyártás területén megvalósuló együttműködést, és üdvözölte a cseh cégek bekapcsolódását Ukrajna újjáépítésébe. A tervezett projektek között szerepel még a harci helikopterek Csehországban történő javítása is. Közölte, hogy a csehek által kezdeményezett lőszergyűjtési akció keretében júniusban Ukrajnának szállított első lőszerszállítmány egy részét már használják a harctéren.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magányos támadók próbálják megváltoztatni a politikát

Szakértő a merényletekről
Magányos támadók próbálják megváltoztatni a politikát

Ázsiában 2022-ben Abe Sindzó japán miniszterelnököt érte halálos lövés, Európában május 15-én Robert Ficóra lőtt rá egy merénylő, Amerikában pár napja Donald Trump elnökjelöltet sebesítette meg egy lövedék. A politikai indíttatású támadások okairól az InfoRádió Kemény Jánost, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos munkatársát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×