eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rishi Sunak brit miniszterelnök egy szakmunkásképző iskolában tett látogatáson, a coventryi Manufacturing Technology Centre-ben (MTC) 2024. március 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Carl Recine

Belülről buktatnák meg Rishi Sunakot

Megbuktassák-e Rishi Sunakot? Az utóbbi hetekben a brit konzervatívoknál többször felmerült: le kéne cserélni a túl puhának tartott kormányfőt. A toryk számára nagy veszély, hogy a választási évben egy új radikális jobboldali párt vehet el voksokat tőlük. Sunaknak viszont van válasza.

Hiába nyugtatta le a piacokat Liz Truss katasztrófális „mini” miniszterelnöksége után, majd szorította le drámai mértékben az inflációt Rishi Sunak, a barátságos modorú brit kormányfőt saját pártjában a képviselők egy része „konzervatív light”-nak tartja, és kemény vezetővel akar nekiindulni az idei választásoknak.

Aggodalmukat fokozza, hogy feltűnt a színen az egykori keményvonalas brexit-hívekből álló, köztük Nigel Farage-zsal, a brexit egyik ideológiai atyjával, ahová egyre több tory politikus ül át. Csütörtökön például a konzervatívok manchesteri főpolgármester-jelöltje lépett át, korábban pedig a párt volt alelnöke, Lee Andreson, aki márciustól a Reform UK első parlamenti képviselője.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az új párt már csak 4 százalékra marad le a konzervatívoktól, akik 19 százalékos népszerűséget tudnak felmutatni. Összehasonlításul: az ellenzéki Munkáspárt 44 százalékkal vezet. Ebben a helyzetben úsznak fel időről időre a hírek, miszerint a konzervatívok körében – egyesek – Sunak megbuktatására készülnek. A kérdés csak az, hogy sokan vannak-e?

Az utóbbi hetekben már többször lebegtették a parlamenti toryk vezetője, Penny Mordaunt egykori védelmi miniszter és 2022-es pártvezér-aspiráns nevét, akivel úgymond leváltanák Sunakot. Menesztését nyíltan azonban eddig csak két tory képviselő követelte.

A nyomás alá került kormányfő mellett gyorsan kiállt 2022-es vezetőválasztási ellenfele, Kemi Badenoch gazdasági miniszter, valamint az ő elődje, William Rees-Mogg, a keményvonalas-ideologikus toryk kulcsfigurája, aki „őrültségnek” nevezte Sunak leváltásának ötletét. Ben Wallace volt védelmi miniszter pedig azt üzente a szervezkedőknek: „ez a vonat már elment”.

Szerdán a kormányfő bement az „oroszlán barlangjába”, a befolyásos és ultrakonzervatív 1922-es Bizottság nevű parlamenti csoport ülésére, és a kiszűrődő tapsból, nevetésből és asztalcsapkodásból ítélve sikerült maga oldalára álltani a tagokat.

Sunak ellen áskálódik viszont a tory önkormányzati képviselők egy része, akik szerint a heteken belül várható helyhatósági választásokon jobbak lennének az esélyeik egy másik pártvezérrel. Viszont több helyi pártszervezet most nyilatan kiállt Sunak mellett.

Maga a kormányfő azzal vette fel a csatabárdot, hogy emlékeztetett: sikeresen szorítja le az inflációt – amely immár 3,4 százalék szemben a 2022-es 11 százalékkal szemben és azt is közölte: szerinte 2024 lesz az az év, amikor talpra áll a brit gazdaság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×