eur:
394.16
usd:
369.88
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Seismograph and Earthquake - 3D Rendering
Nyitókép: Petrovich9/Getty Images

Újabb rengés Almatiban: van, aki menekült, más „lambadázott”

Hat héten belül újabb földrengés rázta meg Kazahsztán volt fővárosát, Almatit. Az erős rengés nyomán az emberek ismét az utcákra tódultak. Az első jelentésekben nem említettek áldozatokat.

Az Almatira váró földrengésről már évek óta spekuláltak Kazahsztánban, és a hangulatkeltésből kivették a szerepüket a különböző ezoterikus infuencerek is.

Január 23-án igazolva látták jövendöléseiket, amikor egy több száz kilométerre délre történt rengés riadalmat keltett az egykori kazah fővárosban.

Most (március 4-én), az epicentrum mindössze 30 km-re volt a városközponttól, és a rengés erőssége meghaladta a Richter skálán a 5-öst, aminek nyomán a városban megszólaltak a szirénák.

A fenti, kazah nyelvű videóban azt látni, hogy miként januárban, az emberek most is gyorsan az utcákra menekültek a több mint másfél milliós városban, amely tele van többemeletes házakkal.

Egy másik videó egy kávézó dolgozóit mutatja, amint meglepi őket a rengés, egy további egy kórházi műtőt. „A sebészek folytatják a műtéteket” – fogalmaz a kollégáit filmező dolgozó, majd az ablakhoz megy, hogy mutassa az utcára menekült lakosokat. „A földszinti ablakon rács van, ha erősebb jön, mi nem tudunk rajta keresztül kimenekülni” – teszi hozzá.

Áldozatokról ugyanakkor nem szóltak az első jelentések, a tudósítások csak anyagi károkat említettek. Almatiban leállt a metró, amelyet csak az alagutak biztonsági ellenőrzése után indítanak újra.

A kazah Nemzeti Szeizmológiai Központ szerint a rengés helyi idő szerint délelőtt, kevéssel fél 12 előtt történt, aminek nyomán szirénák szólaltak meg a városban.

Úgy tűnik, nem történt nagyobb baj

A hatóságok több épületet evakuáltak és több száz „gyülekezési pontot” nyitottak meg iskolákban és más intézményekben a lakosoknak.

Emellett az Almati akimátus (a polgármesteri hivatal) gyorsan közleményt adott ki, igyekezve megnyugtatni az embereket, hogy szervezetten reagál az eseményekre. (A januári földrengés idején elhangzott néhány bírálat, hogy nem mindenki kapott például figyelmeztető SMS-t a telefonjára; a Forbes Kazahsztán magazin is megjegyezi: jelek szerint most is csak androidos telefonokra érkeztek üzenetek).

Az akim hivatala emellett figyelmeztetett, hogy a lakosok csak a hivatalos forrásból származó információra hagyatkozzanak, és nem továbbítsanak ellenőrizetlen híreket. Mindezt persze nehéz elkerülni a közösségi média korában, így el is kezdtek gyorsan terjedni a lakosok videói.

Vannak, akik az utcán lambadáztak

Helyi idő szerint délutánra a rendkívüli helyzetek minisztériuma közleményt adott ki, amelyben engedélyezték a város lakosainak, hogy visszatérjenek otthonaikba.

Ezt a kazah Szeizmológiai Központ értékelésére alapozva mondták, amely szerint 70 százalékos valószínűséggel nem lesz erős, pusztító utórengés a városban, bár gyengébbekre számítani lehet.

Közben képek is megjelentek a közösségi médiában az épületekben esett károkról, de a hatóságok szerint jobbára a burkolatok repedtek meg. A rengés olyan erős volt, hogy a szomszédos Kirgizisztán fővárosában, Biskekben is éreztek egy 3,5-ös amplitúdójú földmozgást.

Viszont érkezett egy vidám videó is arról, hogy az utcára menekült emberek jobb híján táncra perdültek a várakozás közepette:

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×