eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az SK Siltron CSS számítógépes chipgyártó Bay Cityben lévő székházában 2022. november 29-én.
Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

"Joe Biden túlságosan öreg egy újabb 4 éves ciklushoz" - elnöki születésnap

Hétfőn családi körben ünnepli 81. születésnapját, az amerikai történelem legidősebb elnökeként Joe Biden.

Az amerikai média nagy terjedelemben számolt be az elnöki születésnapról, és annak politikai témává válásáról egy évvel az elnökválasztás előtt. Az amerikai nyilvánosságban széles körben tárgyalják az újraválasztására készülő Joe Biden fizikai, valamint szellemi alkalmasságát egy újabb 4 éves elnöki ciklusra.

A médiában megállapítják, hogy Joe Biden legnagyobb politikai ellenfele, Donald Trump 77 éves, ami szintén jóval meghaladja az elnökjelöltek átlagos életkorát.

Az ABC országos televízió a Washington Posttal közös saját közvéleménykutatását idézi, amely szerint az amerikaiak 74 százaléka vélekedett úgy, hogy Joe Biden túl idős ahhoz, hogy újra induljon a választásokon. Donald Trump esetében a megkérdezettek 50 százaléka vélekedett így.

A Reuters hírügynökség az Ipsos közvéleménykutatóval közös felmérés eredményét közölte, ami szerint 77 százalék véli úgy, hogy a hivatalban lévő elnök túlságosan öreg egy újabb 4 éves ciklushoz, a demokrata választók 65 százaléka is így látja. A megkérdezettek 39 százaléka gondolja úgy, hogy az elnök "mentális élessége" alkalmassá teszi hivatala betöltésére. Ugyanebben a felmérésben a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy Donald Trump túlságosan idős az elnöki pozícióra, 54 százalék szerint ugyanakkor szellemi képességei alkalmassá teszik a munka ellátására.

Joe Biden az életkorára vonatkozó kérdésekre általában azzal válaszol, hogy az életkora és az azzal járó tapasztalat, valamint fél évszázados, politikában szerzett jártassága olyan tőkét jelent, amely képessé teszi őt az Egyesült Államok előtt álló kihívások kezelésére.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×