eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes
Határvadászok járőröznek a magyar-szerb határon, Röszke közelében 2022. szeptember 28-án. Ebben a hónapban megkezdődött a határvadászok szolgálata, fő feladatuk az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Egy ügy, amiben közösen akarnak fellépni a V4-ek az unióban

A bazini találkozón Pintér Sándor képviselte Magyarországot.

„Az illegális migráció kérdésében közösen akarnak fellépni a V4-es országok az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon” – jelentette ki Roman Mikulec megbízott szlovák belügyminiszter a V4-es belügyminiszterek Bazinban tartott megbeszélését követően. A találkozón részt vett a lengyel és a cseh külügyi államtitkár, valamint Pintér Sándor magyar belügyminiszter is.

A Visegrádi Négyek közösen akarnak fellépni az illegális migráció kérdésében, erről egyeztek meg a V4-es szövetség belügyminiszterei és belügyi államtitkárai hétfői szlovákiai találkozójuk alkalmával. „Egyetértünk abban, hogy a leghatékonyabb intézkedés a külső schengeni határok védelme” – jelentette ki a házigazda szerepét betöltő Roman Mikulec megbízott szlovák belügyminiszter a megbeszélését követő sajtótájékoztatón. A találkozón részt vett Pintér Sándor magyar belügyminiszter, továbbá Bartosz Grodecki lengyel és Radek Kaňa cseh belügyi államtitkár.

„A hozzánk érkező illegális migránsok nagy része nem akar a V4-es országokban maradni, tovább akarnak menni nyugati országokba,

ezért még intenzívebben és nyíltabban kell tárgyalnunk ezekkel az államokkal, hogy megoldjuk a helyzetet” – jelentette ki Mikulec. Hozzátette, egyértelmű válaszokat várnak az Európai Bizottságtól a V4-es javaslatokra. „Például arra, mi a teendő a Szíriából vagy Afganisztánból érkezőkkel, akiket a schengeni kódex szerint nem lehet visszaküldeni a származási országukba” – mondta a szlovák belügy megbízott vezetője.

Azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak meg kell térítenie a külső schengeni határok védelmére fordított intézkedések költségeit, és nem zárta ki a későbbi határlezárásokat sem. „A lényeg, hogy erre közös egyeztetést követően kerüljön sor, hogy elérjük a kívánt hatást” – jegyezte meg Roman Mikulec.

Pintér Sándor köszönetet mondott a szlovák és a cseh rendőrségnek a magyar határ védelméhez nyújtott segítségért. Megjegyezte, ezzel nem csupán a külső schengeni és a magyar határt védik, hanem a saját országaik határait is. Rámutatott, hogy

a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben több mint 2 ezer ember van, akit embercsempészettel kapcsolatban ítéltek el.

A lengyel államtitkár rámutatott, új fejlemény a Fehéroroszország irányából megindult migráció, a határok védelmét a V4-ek egyik prioritásának nevezte. Szintén hangsúlyozta a közös fellépés fontosságát az uniós fórumokon. A cseh belügyi államtitkár a nyugat-balkáni országokkal folytatott egyeztetést hangsúlyozta annak érdekében, hogy a menekültek azokban az országban maradjanak, ahonnan érkeznek.

A V4-ek az Ukrajnából érkező menekültekkel kapcsolatos tapasztalataikról is egyeztettek, és leszögezték, továbbra is készek őket segíteni. Roman Mikulec ezzel kapcsolatban kiemelte az integrálás fontosságát is. „Hogy minél gyorsabban a saját lábukra tudjanak állni, mert az országaink lehetőségei és az általunk biztosított források kimerülőfélben vannak” – jegyezte a szlovák belügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×