eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőmaszkos utas a Pekingi Nyugati pályaudvaron 2022. december 15-én. December 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat: megszüntette a kötelező járványtesztelést, és könnyített a karanténszabályokon, a pekingi hatóságok pedig két napja feloldották a belföldi turistautakat korlátozó tilalmat.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hao

Washington 36 kínai informatikai céget tett feketelistára a biztonsági fenyegetés miatt

Az Egyesült Államok további lépéseket tesz, hogy riválisa, Kína ne törjön előre a fejlett félvezető-technológiában és a mesterséges intelligencia fejlesztésében.

A Biden-kormányzat nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva 36 kínai céget feketelistára tett. A lépést az amerikai kereskedelmi minisztérium jelentette be, de a magyarázat korántsem kereskedelmi jellegű. Washington célja, hogy megakadályozza Kína hozzáférését azokhoz a technológiákhoz, amelyeket katonai célokra lehet felhasználni.

Az amerikaiak szerint a kínaiak esetében egyre jobban összemosódik a polgári és katonai iparágak közötti határ. Washington emiatt korlátozza az üzletelést az olyan kínai cégekkel, amelyek akár Peking katonai ambícióiban segédkezhetnek. Ez különösen aktuális most, a Tajvan körüli geopolitikai feszültségben.

A Biden-kormányzat októberben már átfogó korlátozásokat vezetett be a Kínába történő félvezető exportra.

Akkor például arra kötelezte a kínai cégeket, hogy igazolják az amerikai kormány felé, hogy a termékeiket nem használják fel katonai célokra. Az amerikai kormány korábban hozzáférést követelt a kínai auditcégek könyveihez, hogy ellenőrizze: biztonságos-e az amerikaiaknak kínai cégekbe pénzt befektetni. A hozzáférést a korlátozó intézkedések bejelentésével egyidőben kapta meg.

Washington a mostani lépéseivel nemcsak az amerikai cégek kínai kivitelét szabályozta, hanem büntetéssel fenyegeti a harmadik országok vállalatait – ha azok az adott amerikai technológiákat építik be termékeikbe, és ezek Kínába kerülnek.

"Ma az októberi, az amerikai nemzetbiztonságot védő lépésekre építve súlyosan korlátozzuk a Kínai Népköztársaság képességét, hogy a fejlett informatikát, a mesterséges intelligenciát és más, kereskedelmileg elérhető technológiákat a katonai fejlesztésre és az emberi jogok megsértésére használja" – magyarázta a lépést Alan Estevez amerikai kereskedelmi államtitkár.

Többek között a Yangtze Memory Technologies Corporation memóriagyártó céget szankcionálták, ami a jelentések szerint tárgyalásokat folytatott az Apple-lel az iPhone 14 mobiltelefonok alkatrész-ellátásáról. Emellett a kongresszus egy új törvényben megtiltotta az amerikai kormánynak, hogy két kínai chipgyártó termékeit használja, mert azoknak a kínai biztonsági és kémszervezetekkel vannak kapcsolatai.

Az amerikai jogi lépésekben felsorolt kínai cégekről azt állítják, hogy olyan technológiákat állítanak elő, amelyek a mesterséges intelligenciához, a hiperszonikus fegyverekhez, az iráni drónokhoz és rakétákhoz szükségesek. Állításuk szerint vannak köztük fejlett nyomtatott áramkörök, amelyek komolyan veszélyeztetik az Egyesült Államok biztonságát.

Kína először csak a washingtoni követsége útján válaszolt: eszerint az Egyesült Államok "elferdíti a nemzetbiztonság fogalmát, visszaél az exportellenőrzési intézkedésekkel, diszkriminatív és tisztességtelen bánásmódot alkalmaz más országok vállalkozásaival szemben, valamint politizál és fegyverként használja a gazdasági és tudományos-technológiai kérdéseket. Ez szemtelen gazdasági kényszerítés és megfélemlítés a technológia területén."

Közben Japánban a Sony és az NEC vezetői közölték: lehet, hogy az amerikai lépésekkel a kínai fejlesztések lassulnak, de Kína túléli a szankciókat. Ráadásul így is, úgy is vezető hatalom lesz a mesterséges intelligencia és a szuperszámítógépek terén. Washington Japánt és Hollandiát is rá akarja venni, hogy vezessen be saját korlátozásokat Kínával szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×