INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

apple

iphone

foxconn

gyár

kína

koronavírus

Új módszerrel toboroz munkásokat egy kínai iPhone-gyár

Új módszerrel toboroz munkásokat egy kínai iPhone-gyár

Infostart

A Foxconn, az iPhone gyártója a legnagyobb üzemében tapasztalt elégedetlenségi hullám hatására igyekszik a lehető legtöbbet megtenni annak érdekében, hogy elhivatott munkaerőt toborozzon.

Azok a dolgozók, akik beajánlják egy rokonukat vagy barátjukat, akit fel is vesznek a csengcsoui gyárba, ezer jüanos jutalomban részesülnek - ez mintegy 55 ezer forintnak felel meg.

A döntést azt követően hozták meg, hogy a gyárban tüntetések kezdődtek, melyek felvételei az internetet is bejárták. Az Apple már bejelentette, hogy az iPhone 14 szállítmányai nem fognak időben megérkezni az üzletekbe a kínai helyzet miatt - írja a BBC.

A WeChaten terjed az információ, amely szerint az összeg felét akkor kapják meg az új dolgozót ajánlók régi motorosok, ha az legalább 15 napig marad az üzemben, másik felét pedig akkor, ha minimum egy hónapon át ott dolgozik.

A múlt hónapban a Foxconn bocsánatot kért a fizetési rendszerében bekövetkezett "technikai hiba" miatt. A csengcsoui gyárban ekkor a

kifizetetlen túlórapénzek és a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt tüntettek a munkások.

Videók terjedtek arról, ahogyan a biztonsági személyzettel dolgozók százai csapnak össze.

Októberben arról osztottak meg videóbizonyítékokat, hogy a gyár kerítésén átmászva menekülnek a dolgozók, miután a Foxconn arra kötelezte őket, hogy az üzemben teljesítsék a karanténkötelezettséget. Ezt követően

busás prémiumok ígéretével vettek fel új munkásokat

a gyárba. Egy dolgozó ugyanakkor arról számolt be a BBC-nek, hogy később módosították ezeket a szerződéseket, illetve hogy a gyár területén úgy kellett teljesíteniük a karantént, hogy élelmiszerrel való ellátásukról nem gondoskodtak.

Elemzők szerint súlyos gondokat okozhat az iPhone-ellátás terén mindaz, ami az iPhone-városként is ismert Csengcsouban történik. Ez az ünnepek előtt különösen problémás lehet.

"Ami egy hónappal ezelőtt 3 százalékos iPhone 14 Pro hiányként indult, a múlt héten 5 százalékra nőtt, és most már az összes készülék több mint 10 százalékát adja, ami a következő hónapban növekedhet a Foxconn gyártási fejlesztéseitől függően" - mondta Dan Ives a Wedbush Securities befektetési cégtől.

Bár az Apple nem számszerűsítette a csengcsoui üzemben felmerült problémák hatását, az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max szállítások késésére figyelmeztetett.

Kínában az előrejelzettnél nagyobb mértékben csökkent novemberben a gyárak tevékenységének mértéke.

Nyitókép: Unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018