eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin
LONDON, UNITED KINGDOM - 2021/12/14: General view of the Bank of England, the Royal Exchange and the streets outside Bank station in the City of London, the capitals financial district. (Photo by Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Britek milliói kerülhetnek súlyos pénzügyi bajba a télen

Az inflációs nyomás miatt váratlanul kamatot emelt az Angol Központi Bank – az eddigi 0,1 százalékos kamatlábat két és félszeresére pumpálták fel. Az egy évtizede példátlan infláció a szigetországban már meghaladja az öt százalékot.

A Bank of England három éven át a nyugodt erőt képviselte a brit fiskális politikában, és nem volt hajlandó emelni a mindössze 0,1 százalékos kamatlábon.

Csütörtökön azonban elszakadt a cérna – kommentátorok szerint az inflációs veszély és az omikron variáns támadása miatt. A Monetáris Politikai Tanács 8:1-hez arányban szavazott arról, hogy 0,25 százalékra emeljék az alapkamatot, azaz úgy érezte: tovább már nem lehet várni, le kell hűteni a gazdaságot.

Andrew Bailey bankelnök elismerte, hogy

már 6 százalék felé tart az infláció.

Míg a halszálkás öltönyös City-vezetők a számokkal vannak elfoglalva, addig kommentátorok szerint a kamatemelés nagyon kemény csapás azokra a brit családokra, amelyek már így is egyik napról a másikra élnek a drágulás közepette – még akkor is, ha nem sújtja őket olyan brutális infláció, mint a törököket.

Azt, hogy gond van, jelzi, hogy még a Brit Nemzeti Gazdasági Társadalmi Kutatóintézet statisztikusai is sztrájkba kezdtek a beajánlott 2 százalékos fizetésemelés miatt, miközben a hivatalos inflációs adat már 5,1 százalék.

Az index megugrásában csak kisebb szerepet játszik a bérek 4 százalékos emelkedése és jóval nagyobbat az üzemanyag drágulása, ami elérte az egyharmadot. Ennek nyomán a brit boltokba szállított élelmiszer és más termékek is drágultak. Tetézi a helyzetet a Covid-járvány során kialakult késedelmes és megdrágult nemzetközi szállítások problémája.

Miközben drágulnak az áruk, a britek arra is számíthatnak, hogy a költségvetés értelmében jövő áprilistól elkezdik fizetni a számlát a pandémia idején állami – vagyis adófizetői – pénzből támogatott munkavállalókért és vállalkozásokért. Akkor emelik meg ugyanis a társadalombiztosítási hozzájárulást, ami átlagban évi 400 font extra terhet ró a családokra.

Közben az, akinek volt pénze az önrészre, és ingatlant vett, jól járt, mert az árak továbbra is emelkednek. Azok, akik nem fixálták le a kamatot, viszont magasabb törlesztőre számíthatnak, és az új vásárlók is már csak drágább hitelekhez juthatnak hozzá. Az ingatlanpiac pörgése miatt nőttek a lakbérek is.

A szegényebb brit polgárok számára jogi képviseletet biztosító Állampolgári Tanácsadó Hivatal, a Citizens’ Advice Bureau szerint a télen minden tizedik brit család, azaz 3,2 millió háztartás kerül pénzügyi válságba – azaz

vagy nem tudják majd fizetni a lakbért, vagy nem lesz elég pénzük a rezsiszámlákra és az élelmiszerre.

Közben az euróövezetben is inflációtól tartanak. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke azt mondta: az omikron vírusvariáns visszaveti a növekedést, és az áru- és munkaerőhiány is felfelé lendíti az inflációt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×