eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Boris Johnson brit miniszterelnök vizet iszik a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben tartott sajtótájékoztatón 2021. július 5-én. Johnson bejelentette, hogy két hét múlva feloldják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt, még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások nagy többségét.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool

Újabb kínos karácsonyi fotó kísérti Boris Johnsont

Újabb kínos bizonyíték került elő arról, hogy a brit miniszterelnöki stáb tavaly karácsonykor megsértette a karanténszabályokat. Ebben az időszakban vezettek be újabb lezárást, megkeserítve az ünnepet sok szabálykövető brit számára. Közben a kormányzó toryk egy időközi választás miatt aggódhatnak.

A 2020-as Downing Street-i karácsonyi buli története olyan makacsul üldözi Boris Jonhsont, mint Dickens Karácsonyi énekének főhősét, Scrooge-t a kísértet.

Maga a brit kormányfő nem volt jelen az eseményen, amelynek részleteit – azaz, hogy szabálysértő volt-e a gyűlés – eddig igyekezett tagadni. Most egy új fotó jelent meg egy másik buliról, amit a Konzervatív pártközpontbantartottak az időszakban. Azt látni rajta, hogy a beosztottak a konyhában pózolnak, szorosan egymás mellett, és poharukat emelik az ünnep alkalmából. A kép közepén ott van Shaun Bailey, a toryk londoni főpolgármester-jelöltje, aki az idén ugyan elvesztette a választást, de meglepetésre megszorongatta a munkáspárt Sadiq Khant.

Ahogy napvilágra került a kép, Bailey lemondott a Londoni Közgyűlés Rendőri és Bűnügyi Bizottsága elnöki posztjáról. Feltétel nélkül bocsánatot kért, de azzal magyarázkodott, hogy a „gyülekezést” néhány beosztott tartotta és ő egy gyors köszöntő beszéd után távozott. Baileyről ismert, hogy nem fogyaszt alkoholt.

A képen szereplők némelyike karácsonyi tematikájú pulóvereket vagy kiegészítőket visel – egy részük gyorsan törölte is közösségi média profiljait. Volt egy helyi képviselő, aki közölte, hogy nem jelölteti újra magát az önkormányzati választásokon.

A Times című lap szerint ez a parti meglehetősen „fergeteges” volt, és a mulatozók kárt okoztak egy ajtóban. A bulit tavaly december 14-én tartották, amikor a Londonban érvényben lévő szabályok tiltották a különböző háztartásban élők beltéri találkozóit. Nem sokkal az esemény előtt a kormány közölte: szigorítások jönnek – és ezek két nappal később életbe is léptek.

Konzervatív források megpróbálták Bailey stábjára kenni a teljes felelősséget, jelezve, hogy Darren Mott pártfőnök tudott róla és nemtetszését fejezte ki. Négy résztvevő az esemény után egy héttel fegyelmit kapott – mindez azért lényeges, mert egy másik buliról, a Downing Street-i miniszterelnök stáb partijáról a videó csak egy évvel később került elő, csak ennek hatására kezdtek hullani a fejek.

Közben a toryk a csütörtökön rendezett észak-angliai időközi választás miatt foghatták a fejüket. A parlamenti mandátumról azért kell újra dönteni, mert lemondott képviselőségéről a konzervatív Owen Paterson, aki cégeknek lobbizott a kormánynál, és még fizetést is kapott ezért.

Választókörzete bombabiztos tory-fellegvár: a párt szinte 200 éven át magáénak tudhatta. Most viszont a Patterson-ügy és az illegális karácsonyi partik nyomán sok helyi hithű konzervatív szavazó fordult el a párttól, adta hírül a szintén konzervatív Telegraph című lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×