eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Eduard Heger szlovák miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/John Thys

Szép summát kapnak a beoltott idősek Szlovákiában

Ahány nap, annyi változás a járványügyi szabályok terén Szlovákiában. Az oltakozásra buzdító, 500 euró értékű kuponok helyett 300 euró készpénzt fizetnének a 60 évnél idősebbeknek, miután felvették a harmadik adag oltóanyagot. Péntektől a beoltottak és a betegségen átesettek számára kinyitnak az üzletek. Jövő hétfőn viszont bevezetik a távoktatást az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban.

Szlovákiában 300 euróval (108 ezer forint) jutalmaznák azokat az idős lakosokat, akik a harmadik dózissal is beoltatták magukat. Ha valaki még csak az első adagot kapta meg, de karácsonyig felvenné a másodikat is, 200 euró jutalmat kapna. 200 euró járna azoknak is, akik december 24-ig regisztrálnak az oltásra, és legkésőbb 2022. január 15-ig felveszik azt.

A jutalmat postai utalvány, nem pedig kuponok formájában fizetik ki, vagyis nem csak hotelekben, éttermekben, illetve néhány kiválasztott szolgáltatóegységben lehet majd elkölteni, ahogy a korábbi javaslatban szerepelt.

A 300 eurós jutalmat a harmadik oltást is felvevő 60 év felettiek bármire elkölthetik.

Az eredeti – 500 eurós ajándékutalványról szóló – tervtől való eltérést Igor Matovič pénzügyminiszter azzal indokolta, hogy a kormánykoalíció egy része és az ellenzék sem támogatta, hogy a negatívan érintett szolgáltató egységeket ilyen módon 500 millió euróval támogassák.

Nemcsak a motivációs összeg nagyságában, hanem az üzletek lezárás alatti nyitvatartási rendjében is változás lesz. December 10-től, péntektől ugyanis a beoltottak és a betegségen átesettek számára kinyitnak az üzletek. December 13-án, hétfőn pedig bevezetik a távoktatást az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban.

„A kijárási korlátozás és a szükséghelyzet viszont továbbra is érvényben marad” – jelentette be Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. A tárcavezető hozzátette, hogy a többi intézkedés úgy érvényes, ahogyan azt hétfőn jelezte, azaz például a szolgáltatások december 17-től, a szállodák és a turistalétesítmények december 25-től nyithatnak ki.

Eduard Heger miniszterelnök mindezt azzal egészítette ki, hogy péntektől a beoltottak és a betegségen már átesettek számára az istentiszteleteket is meg lehet tartani. A kormányfő is megerősítette, hogy a boltokat ki kell nyitni, de a vendéglőket egyelőre nem. A beoltottak nagyobb szabadsága a kormány szerint ösztönzőleg hat az emberekre, hogy oltassák be magukat.

A miniszterelnök a szerdai kormányülésén feladatul adta az egészségügyi és az igazságügyi miniszternek, hogy

január 10-ig dolgozzanak ki egy, a kötelező oltás bevezetéséről szóló elemzést.

A kötelező oltás kérdésében a négypárti kormánykoalíció nem egységes. Az OĽaNO és a Za ľudí hajlandó tárgyalni a témáról, az SaS-ban több nézőpont van, a Sme rodina pedig határozottan ellenzi az oltás kötelezővé tételét.

A kabinet döntött arról is, hogy 595 hivatásos katonát vetnek be a pandémia elleni küzdelem keretében. Megközelítőleg 400 katona segíti a kórházak és mintegy 150 a regionális közegészségügyi hivatalok munkáját. A többiek a rendőröknek nyújtanak erősítést. Jaroslav Naď védelmi miniszter elmondta, jelenleg a kórházakra összpontosítanak, de nem jelentene problémát az sem, ha növelni kellene a rendőröket segítő katonák számát. „A bevetett katonák száma naponta változik a valós igényeknek megfelelően” – mondta a miniszter.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×