eur:
393.92
usd:
368.88
bux:
65781.71
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A török haderő bombázásának füstje száll szíriai területen, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településéről fényképezve 2019. október 9-én. Ezen a napon megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös, a Béke Forrása fedőnevű hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

Azt hitte, Moszkvának dolgozik a Szíriáról alternatív nézeteket valló brit professzor

Moszkva-párti propagandát folytat brit egyetemi oktatók egy csoportja – állítják nyugati médiumok. Az érintettek a szíriai jogsértésekről szóló hírek körül akarnak kétséget kelteni. Mindez úgy derült ki, hogy egy rivális szervezet beugratta őket.

Az egyik csoport egy civilszervezet, amely szíriai kormányilletékesek ellen gyűjt bizonyítékot. A másik brit professzorok szervezete, amely szerint a nyugati propagandagépezet hamisítványai a vegyifegyver támadásokról szóló sokkoló videók.

Az egyik most beugratta és leleplezte a másikat.

A Spiegel német hírmagazin, a londoni Times és a BBC szerint Paul McKeigue edinburgh-i járványügyi és statisztikai genetika professzor, az úgynevezett Szíria Propaganda és Média Akciócsoport tagja, az orosz titkosszolgálatot felhasználva próbált ártani riválisainak.

Az akciócsoport szerint a nyugati szolgálatok és média próbálják destabilizálni és megbuktatni az atrocitásokkal vádolt szíriai kormányt. A 2018-as, nagy port felvert állítólagos dúmai vegyifegyver-támadás kapcsán a professzor például szembement a nyugati narratívával. Azt állította: kiszivárgott papírjai vannak, hogy az ügyben nyomozó nemzetközi szerv, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, az OPWC jelentése amerikai nyomásra nem vette figyelembe a delegáció két tagjának véleményét. Őszerintük előfordulhatott, hogy a szíriai légierő számlájára írt és úgymond klórgázzal végrehajtott támadást „megrendezték”. A professzor ehhez azt a saját állítását tette hozzá, hogy az áldozatokat „egy gázkamrában ölték meg”, majd az állítólagos helyszínre vitték.

A most megjelent tényfeltáró cikkek McKeige több száz oldalnyi e-mailezését szerezték meg. Ezekben a skót professzor egy magát „Ivánnak” nevező emberrel kommunikál, akiről úgy gondolja, hogy az orosz titkosszolgálat tagja.

Amit és ahogy ír, az felér azzal, hogy „felajánlotta szolgálatait” Moszkvának

– írta a Spiegel.

McKeige valójában az akciócsoportjával rivalizáló, Nemzetközi Igazságszolgáltatás és Elszámoltathatóság (CIJA) nevű nem kormányzati szervezet emberével beszélgetett, amely NGO bevallott missziója, hogy megakadályozza a szíriai háborús bűncselekményekre utaló bizonyítékok eltüntetését. Egy tanulmány „vállalkozói igazságszolgáltatásnak” nevezte a CIJA tevékenységét, amely „kitölti azt az űrt”, amire az államok jelenleg képtelenek a nemzetközi háborús igazságszolgáltatás terén – bár megjegyzik: kérdéses a szervezet elszámoltathatósága.

A CIJA által megszerzett dokumentumok alapján adtak ki elfogatási parancsot Németországban Dzsamil Hasszán, a Szíriai Légierő Hírszerzési főnöke ellen.

Willam Wiley, a CIJA alapítója – egykori hágai háborús törvényszéki elemző – azt állította:

önvédelemből csapták be a brit professzort, mert a civilszervezetnek „meg kellett védenie a jó hírét”,

hogy ne essen el az amúgy nyugati forrásokból származó finanszírozástól, és folytatni tudja az Aszad-kormány felelősségre vonását célzó munkáját. (Kanada például évente három millió dollárral száll be a 150 fős szervezet támogatásába.)

Közben az általuk beugratott brit professzor lelkesen kommunikált Ivánnal és próbálta rávenni egyes újságírók alaposabb megfigyelésére. McKeigue azzal védekezett, hogy „nem fér hozzá hadititkokhoz és olyanokkal is kapcsolatba lép információszerzés céljából, akiknek a tevékenységét nem támogatja”. Közben továbbra is azt állítja: akinek más a véleménye a szíriai háborúról, azt el akarják hallgattatni és szerinte őt is ezért vették célba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×