INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

sör

egyiptom

régészet

Meglepő helyen bukkantak rá a világ legrégibb nagyüzemi sörfőzdéjére

Meglepő helyen bukkantak rá a világ legrégibb nagyüzemi sörfőzdéjére

Hol található a világ legrégebbi sörgyára? Nem az európai kontinensen, hanem Egyiptomban – ahol amerikai és egyiptomi régészek bukkantak egy meghökkentő leletre. Közben a modernkori sörfőzdék komoly veszteségeket szenvedtek el és nagyon várják a karanténok utáni nyitást.

Nyolc darab egység, egyenként 20 méter hosszú, 2,5 méter széles és mindegyikben 40 kerámiatartály, amelyekben gabona és víz keverékét forralták – így néz ki a világ eddig ismert legrégebbi sörfőzdéje.

Az akkor időkben ipari méretűnek számító sörgyárat Egyiptomban, Abüdosz ókóri temetkezési helyen fedezték fel amerikai és egyiptomi régészek. A felfedezést Mosztafa Vaziri, az Egyiptomi Antikvitások Legfelsőbb Tanácsa nevű szervezet főtitkára jelentette be.

Becsléseik szerint a Kairótól 450 kilométerre délre fekvő lelőhely több, mint ötezer éves. Az archeológusok szerint a sörfőzde Namer fáraó idejéből származik, aki időszámításunk előtt 3150 és 2613 között uralkodott – 63 éven át – és aki egyesítette Felső- és Alsó-Egyiptomot.

Az ásatásokat Matthew Adams, a New York-i Szépművészeti Intézet kutatója és Deborah Vischak, a Princeton Egyetem ókori egyiptomi művészettörténet segédprofesszora vezette.

Mint Adams elmondta, a gyár azért épült épp ezen a helyszínen, hogy a fáraók ünnepi eseményeit kiszolgálja. A tudósok bizonyítékot találtak arra is, hogy a sört ókori áldozati szertartásokon is használták.

A tudósok az is megbecsülték, hogy egy gyártási folyamat során 22 és félezer liter sört állíthattak elő.

A gyárról már az 1990-es években tudtak brit régészek, de nem tudták megtalálni a pontos helyszínt.

Abüdoszt megtöltik a korai sírok és templomok és az Ozirisz istennek emelt emlékművek.

A modernkori Egyiptom számára minden lelet jól jön, mert reményei szerint a pandémia után ezekkel vissza tudja csábítani a járvány előtti politikai feszültség és terrortámadások miatt elmaradt turistákat.

Észak-Angliai tudósok közben egy 1895-ben elsüllyedt hajóban talált három palack sört analizáltak. Az elemzéshez a modern DNS-szekvenálási technológiát is bevetették. Ami még izgalmasabb volt a számukra: még mindig működő élesztőt találtak az üvegekben, amelyek elemzésével további információhoz jutottak a viktoriánus kori sörfőzési módszerekről.

Veszteségek

Mindeközben a modernkori sörfőzdék a pandémia csapásait nyögik. Németországban átlagosan 23 százalékos veszteségeket halmoztak fel tavaly, de a kisebb vállalkozásoknál a 80 százalékot is elérte a forgalom visszaesése. Nagy-Britanniában az 1920-as évek óta nem volt ilyen alacsony a sör iránti kereslet. A karanténok miatt a pubok eladásai 56 százalékkal estek vissza.

A Heineken holland gyártó pedig éves 204 millió eurós vesztesége nyomán 8000 ezer dolgozójától válik meg. Ágazati elemzők szerint a pandémia után is folytatódnak a söriparban beindult változások, így az alacsony vagy nulla alkoholtartalmú sör és az ital szerelmesei számára sokkolóan hangzó szénsavas alkoholos vizek térnyerése.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018