INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

szlovákia

koronavírus

iskola

digitális oktatás

Újabb hátraarc: marad a távoktatás Szlovákiában

Újabb hátraarc: marad a távoktatás Szlovákiában

Szlovákiában nagyon súlyos a járványhelyzet, ezért a szakértőkkel átértékeltük az eredeti tervet, és egyetértettünk abban, hogy egy ideig még minden marad a régiben – mondta Branislav Gröhling, az oktatási tárca vezetője.

A karácsony előtti elképzelés még az volt, hogy a diákok már ezen a héten újra beülhetnek az iskolapadba, az ünnepek alatti és utáni járványgörbe azonban ezt ellehetetlenítette. A következő próbálkozás szerint egy héttel később, január 18-ától folytatódhatott volna a tanítás az iskolákban, de mára kiderült, a jövő héten ugyanúgy zajlik majd az oktatás, mint ezen a héten. Eszerint az általános és a középiskolákban is marad a távoktatás, óvodába pedig csak a létfontosságú ágazatokban dolgozók gyerekei mehetnek, továbbá azok a gyerekek, akiknek a szülei nem tudják otthonról végezni a munkájukat. Az ilyen alsó tagozatos gyerekek számára iskolai napközit lehet működtetni.

Branislav Gröhling oktatási miniszer az Expres Rádiónak úgy nyilatkozott, január 18-tól, vagyis a jövő héten ismét figyelemmel kísérik a számok alakulását, s eldől, hogy január 25-től hogyan zajlik majd a tanítás. A miniszter hangsúlyozta, szeretné, ha az iskolák felkészülten várnák az újranyitást, legyen szó akár a pedagógusok teszteléséről, akár a toroköblítéses mintavételről a felső tagozatosok esetében.

„Fontos, hogy mielőtt bármibe belevágunk, álljon minden készen

az eszközök beszerzésétől kezdve a szükséges szerződésekig, hogy mire reálisan is eljön a nyitás ideje, ezekkel a dolgokkal már ne legyen probléma” – hangsúlyozta a miniszter. Úgy fogalmazott, a lezárás nem hozta az elvárt számokat, ezért tolódik hétről hétre az iskolanyitás időpontja.

„A gyerekek iskolai visszatéréséből eredő nyomás minden oldalról hatalmas, de a számok egyelőre nem engednek” – jegyezte meg Gröhling. Hozzátette, az a szülő, aki a kritikus infrastruktúrában dolgozik, és nem biztos abban, hogy a gyermeke mehet-e óvodába vagy iskolai napközibe, érdeklődjön az oktatási intézmény fenntartójánál. Az iskolafenntartóknak pedig azt javasolta, hogy az összes alkalmazottat teszteljék le, ennek költségeit pedig megtéríti a minisztérium.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018