eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Illusztráció (Facebook/@policiaslovakia)

Újabb nagy hal akadt a szlovák rendőrség horgára

Korrupcióval és pénzmosással gyanúsítja a rendőrség Szlovákia második leggazdagabb emberét, Jaroslav Haščákot. A Penta pénzügyi csoport vezetőjénél kedden felfegyverzett rendőrök tartottak ellenőrzést a vállalat pozsonyi székhelyén. A Forbes magazin szerint Jaroslav Haščáknak idén sikerült egymilliárd euró fölé tornásznia a vagyonát.

Újabb nagy hal akadt a szlovák rendőrség horgára. A múlt havi fogás után, amikor korábbi vezető beosztású rendőröket tartóztattak le, most a milliárdos Jaroslav Haščákot is őrizetbe vették a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, a NAKA emberei, akik kedd délután gépfegyverrel felszerelkezve jelentek meg a Penta csoport fővárosi irodaházában. Szemtanúk szerint a rendőrök leállíttatták a lifteket, a dolgozóktól pedig elvették a mobiljaikat, lefoglalták a számítógépeiket.

Az aktuality.sk hírportál információi szerint a Penta vezérét előbb kihallgatásra hívta a rendőrség, ahonnan már nem engedték őt szabadon, és vele együtt tértek vissza a pénzügyi csoport székhelyére, a razziára. Haščákot korrupcióval és pénzmosással gyanúsítják.

Az ügyben ugyancsak gyanúsítottként szerepel a Szlovák Titkosszolgálat kémelhárításának korábbi vezetője, Ľubomír Arpáš és a szintén titkosügynök felesége is.

A házaspár a gyanú szerint 194 ezer euró értékben kötött fiktív szerződéseket egy olyan céggel, amely Haščák ellenőrzése alatt áll. A rendőrség szerint az összeg az évekkel ezelőtt készült Gorilla-felvételért járó jutalom volt.

Az úgynevezett Gorilla-aktát ismeretlen személy hozta nyilvánosságra 2011 decemberében, tartalma miatt számos bírálat érte a Penta csoport vezetőit, és országos tüntetések kezdődtek. A Gorilla-hangfelvételen állítólag Haščák hallható, amint politikusokkal a 2005-ös és 2006-os állami üzletekről, közvetítői díjakról és személyi kinevezéséről beszél.

A Penta a pénzügyi csoport szóvivőjén keresztül visszautasította a vádakat. A rendőrség keddi fellépését aránytalannak és indokolatlan erődemonstrációnak tartja. Roman Mikulec szlovák belügyminiszter elmondta, nincsenek részletes információi a házkutatásról. Ugyanakkor visszautasította, hogy a rendőrségi akció politikai megrendelésre történt volna.

Igor Matovič kormányfő a rendőrségi razziával egy időben a közösségi oldalán a következőket írta: „A maffia csak annyira erős, amennyire gyenge az állam.” A márciusi kormányváltás óta egyre magasabb körökben is fokozódik a félelem. Az elmúlt hónapokban maffiózók, ügyészek, bírók, csúcsrendőrök, államtitkárok kezén kattant a bilincs, és most Szlovákia második leggazdagabb embere ellen is eljárás indult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×