INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

koronavírus

stressz

poszttraumás stressz

betegség

olaszország

tanulmány

Maszkos egészségügyi dolgozó a fertőző betegségekre szakosodott római Lazzaro Spallanzani kórházban 2020. február 26-án. A Kínában felbukkant, tüdőgyulladást okozó új koronavírus olaszországi fertőzöttjeinek száma elérte a 374-et, a halálozásoké a tizenkettőt.

Pszichiátriai rendellenességek sújtják a koronavírus túlélőit

A koronavírus kórházi osztályokat megjárt túlélői között magas a pszichiátriai betegségekben szenvedők aránya – állítja egy új olasz tanulmány. A vizsgálat során több száz betegnél figyelték a pszichiátriai hatásokat.

Poszttraumás stresszbetegség (PTSD), szorongás, álmatlanság, depresszió – a milánói San Raffaele kórházban 402 olyan túlélőt figyeltek meg, akik súlyos vagy kritikus lefolyású Covid-19 betegségen estek át, miközben a lakosság körülbelül 80 százaléka tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel gyógyul ki a betegségből.

A felmérés szerint annak függvényében, hogy mennyire volt komoly a betegséget kísérő gyulladás, a betegeknél egy vagy több ilyen pszichiátriai rendellenesség jelentkezett.

A 256 férfit és 137 nőt egy hónappal azután vizsgálták meg, hogy hazaengedték őket a kórházból.

Francesco Benedetti professzor, a San Raffaele kórház Pszichiátriai Kutatóközpontjának csoportvezetője szerint

„azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy a betegség által előidézett gyulladás kihat a mentális egészségre”.

Benedetti és csapata tanulmánya a Brain, Behavior and Immunity, azaz az Agy, viselkedés, immunitás nevű tudományos folyóiratban jelent meg.

Ebben a korai kutatásban a tudósok a betegek által kitöltött kérdőívekre és kórházi interjúkra hagyatkozva próbálták felmérni a súlyos betegség pszichológiai hatásait. A válaszok szerint a túlélők 40 százaléka szenved álmatlanságban, 31 százaléka depresszióban, 42 százaléka szorongástól és 28 százalék poszttraumatikus stressztől.

A szorongás és a depressziós tünetek különösen a nőknél jelentkeztek, annak ellenére, hogy náluk általában gyengébb a fertőzés, mint a férfiaknál, a női immunrendszer nagyobb ellenálló képessége miatt.

A szerzők szerint

  • a mentális egészséget romboló következményeket egyrészt magára a fertőzésre adott immunválasz – benne a citokinviharként ismert és például a tüdőt pusztító túlzott immunreakció – válthatja ki.
  • Másfelől a betegség súlyos változatán átesettek által megélt stigma, a másoktól való elszigeteltség és a mások egészsége miatti aggodalom is.

Az új kutatási eredmények akkor válnak igazán elfogadottá a tudományos világban, ha további és idővel összegző tanulmányok is alátámasztják azokat. Ugyanakkor már most megerősítik azokat az korábbi eredményeket, amelyek szerint a Covid-19 súlyosabb változatainak túlélői hosszan fennmaradó komplikációra és elhúzódó rehabilitációra számíthatnak. Egy másik, júliusi tanulmány szerint a - főként a kórházi intenzív osztályokon kezelt - betegek agykárosodást is szenvedhettek.

Nyitókép: Maszkos egészségügyi dolgozó a fertőző betegségekre szakosodott római Lazzaro Spallanzani kórházban 2020. február 26-án.. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Kapcsolódó hang

Pszcihciátriai rendellenességek és a Covid-19
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018