eur:
394.86
usd:
364.07
bux:
65532.7
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Napról napra több a fertőzött, újabb szigorítások jöhetnek Szlovákiában

Az egészségügyi miniszter szerint ugyanakkor nincs szó az új típusú koronavírus közösségi terjedéséről, és az országot még nem érte el a második hullám sem.

Marek Krajčí elmondta, az új eseteket egyelőre nyomon tudják követni. Várható azonban, hogy ismét szigorítanak a szabályokon, miután kedden 31, tegnap pedig 53 új megbetegedést regisztráltak.

„53 új eset túl sok ahhoz, hogy továbbra is kizárólag az emberek felelősségtudatára támaszkodjak”

– ezzel a facebook bejegyzéssel indította csütörtöki napját Igor Matovič szlovák miniszterelnök, aki már hetekkel korábban jelezte, ha ismét magas lesz az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, akkor búcsút inthet az ország a járványellenes intézkedések eltörlésének.

Szerdán 2284 mintát vizsgáltak meg. Ebből került ki az 53 pozitív minta. Az igazolt fertőzöttek száma így 1851-re emelkedett Szlovákiában. A koronavírusban elhunyt betegek száma változatlanul 28. A gyógyultaké 4-gyel emelkedve jelenleg 1477. Intenzív osztályi kezelésre 3, lélegeztetőgépre 1 személy szorul. Az eddig elvégzett tesztek száma 223 778.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter azt mondta, az új eseteket nyomon tudják követni, mert külföldről behozott esetekről van szó. A tárcavezető azt javasolta azoknak a szlovák állampolgároknak, akik Horvátországban töltik a szabadságukat, hogy inkább a természetben tartózkodjanak, és kerüljék a társas érintkezéseket.

A Magyarországról vagy Ausztriából érkezők folyamatos tesztelésének a tárcavezető nem látja értelmét.

Szerinte második hullámról akkor beszélhetnénk, ha valóban exponenciális növekedést tapasztalnának az országban. A tárcavezető szerint most a legkockázatosabb a beltéri rendezvényeken való részvétel, illetve az éjszakai klubok, diszkók vagy tömegrendezvények látogatása, mert ezek azok a helyek, ahol a fertőzés nagyon gyorsan elterjedhet.

Krajčí nem zárta ki, hogy újabb járványellenes intézkedésekre lesz szükség, ha gócpontok alakulnak ki. Emlékeztetett: az a legfontosabb, hogy ne fertőződjenek meg a legveszélyeztetettebb csoportok tagjai, például az idősek és a hajléktalanok. Rámutatott, hogy jelenleg 48 olyan mobil mintavételi hely üzemel országszerte, ahol koronavírus-tesztelést végeznek. Hozzátette: azt szeretné, hogy a mobilszolgáltatók minden külföldről érkezőnek küldjenek egy sms-t a kevésbé biztonságos országok listájával, valamint szükség esetén egy linkkel, amelyre kattintva online megadhatják a szükséges adatokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×