INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

trump

elnökválasztás

egyesült államok

Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a washingtoni Fehér Ház déli kertjében, mielőtt elutazik az arizonai Yumába 2020. június 23-án. Trump közölte, a szövetségi kormányzat  kész segítséget nyújtani a rend helyreállításához Seattle-ben, illetve hamarosan elnöki rendeletet ad ki az amerikai történelmi emlékművek és szobrok védelméről.

Fox: Donald Trump kiszállhat az elnökválasztásból, ha rosszak az esélyei

Donald Trump visszaléphet a 2020-as elnökválasztásoktól, ha úgy érzi, hogy nincs esélye a győzelemre. Ez a megjegyzés az ellentmondásos elnököt általában támogató amerikai Fox News csatornán hangzott egy republikánus pártilletékes szájából.

Nem úgy alakulnak a népszerűségi adatok Donald Trump számára, ahogy szeretné és emiatt vannak, akik aggódnak a Republikánus Párton belül: újraválasztható-e az elnök?

“Még korai erről beszélni, de ha még rosszabb népszerűségi adatok jönnek, akkor felmerülhet az a forgatókönyv, hogy visszalép”

– mondta egy neve elhallgatását kérő republikánus kampányilletékes Donald Trump „kedvenc” hírtévéjének, a Fox Newsnak.

„Én is hallottam róla, de szerintem csak akkor lép vissza, ha nem hiszi hogy nyerhet” – reagált a hírre egy másik republikánus.

Sokaknak nem tetszik, ahogy a válságokat kezelte

Az elnök népszerűségi mutatói az utóbbi hetekben indultak meg lefelé a koronavírus-válság kezelése miatt, és amiatt, ahogyan a Fehér Ház reagált a rendőri intézkedés során elhunyt afroamerikai George Floyd halálát követő tüntetésekre és rendbontásokra.

A Trump elleni elfogultsággal nem vádolható Fox News közvélemény-kutatása szerint az elnök

12 ponttal marad le demokratapárti kihívója, Joe Biden mögött.

Egy másik, a RealClearPolitics felmérése szerint 10 pontos a hátránya. Az elnökválasztást gyakran eldöntő ingadozó államok közül sokban szintén Joe Biden vezet. Az olyan republikánus fellegvárakban, mint Texas, pedig holtversenyben van a két jelölt.

Az Independent című lap ezt azzal magyarázta, hogy Trump kezdi elveszíteni az idősebb fehér bőrű szavazók támogatását, akik általában a republikánusok legfontosabb választói.

A Fox-tudósítás szerzője, Charles Gasparino állítja, egy sor republikánus „nagyágyúval” beszélt és egyikük azt mondta: „Trump törékeny állapotban van”, mert egyre kisebb az esélye a második hivatali ciklusra.

Az elnök nem hisz a felmérésekben

A Fox ugyanakkor megjegyzi, hogy 2016-ban Donald Trump szinte minden felmérés szerint lemaradt Hillary Clinton mögött, majd meglepetésre győzelmet aratott. Emellett már több vihart átélt és szavazóbázisa hűséges maradt hozzá.

Ugyan Trump sokáig kedvelte a Fox Newst, de amikor az megszellőztette, hogy mégsem olyan népszerű, megeresztett egy Twitter-tirádát és azt írta: „a Fox bocsássa el hamis közvélemény-kutatóját. Az életbe nem volt jó Fox közvélemény-kutatási eredményem!”

A Donald Trumpot bíráló Washington Post felmérése szerint az amerikaiak 36 százaléka támogatja, 62 százaléka ugyanakkor ellenzi, ahogy az elnök a tiltakozásokat kezelte.

A New York Times szerint pedig 58 százaléknak nem tetszik, ahogy a koronavírus elleni fellépést vezényelte és csak 36 százalék szerint csinálta jól.

A hivatalos Trump-kampány hevesen tagadta, hogy az elnök esetleg feladná a versenyt. „Ez az álhírek öregapja” – fogalmazott Tim Murtaugh kampányszóvivő a Foxnak. „Mindenki tudja, hogy a média kevesebb republikánust kérdez, és kihagyja a valószínű Trump-szavazókat, hogy hamis képet alkosson.”

Nyitókép: Stefani Reynolds

Kapcsolódó hang

Fox: Trump kiszállhat az elnökválasztásból
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018