eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Férfi sétál át az elnéptelenedett New York-i Times Square-en 2020. március 26-án. A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására New York állam kormányzója elrendelte a vendéglátóhelyek, mozik, szórakozóhelyek zárva tartását, az éttermek csak elvitelre és házhozszállítással szolgálhatják ki a vásárlókat. Donald Trump amerikai elnök előző nap azt nyilatkozta, hogy a New York államban kialakult járványhelyzet a legsúlyosabb az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Itt a nagy amerikai dilemma: emberéletet mentsenek, vagy a gazdaságot?

Elhalasztotta tervét Donald Trump – az elnök azt mondja, hogy most mégsem jó ötlet április közepén „újraindítani” az amerikai gazdaságot. A tengerentúlon közben azt is számolgatják: mennyibe kerülhet az emberéletek megmentése?

Donald Trump azt ígérte, hogy most kedden részletezi elképzeléseit arról, hogy hogyan és mikor pörgessék fel újra az amerikai gazdaságot a koronavírus miatt bevezetett korlátozások után.

Már négyezer fölé nőtt az amerikai halálesetek száma, miközben az Amerikai Allergia- és Fertőzőbetegség-intézet főnöke, Anthony Fauci azt jósolta, hogy

100 ezer és 200 ezer között lesz azoknak a honfitársainak a száma, akit elvisz a Covid-19

– ha a járványellenes lépések nem lesznek sikeresek.

Trump ezek után beszélt arról a hétvégén, hogy meggondolta magát, mert „nincs rosszabb, mint győzelmet ülni a győzelem előtt”.

Fauci később igyekezett finomítani megjegyzésén, és azt mondta: a prognózis matematikai modellre épül, és a legrosszabb forgatókönyvet vázolja fel arra az esetre, ha az emberek nem maradnak otthon. Emellett méltatta, hogy Trump április végéig kiterjesztette a korlátozásokat.

Az elnököt korábban hevesen bírálta több szövetségi állam kormányzója, amikor azzal szembesültek, hogy emelkedett náluk a koronavírus-betegek száma. Trump egyik leghevesebb bírálója egykori barátja, Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója.

Az államnak 53 ezer kórházi ágya van, de várhatóan 140 ezerre lesz szüksége, mert jelentősen nőtt a kórházba vitt betegek száma. Cuomo kedden azt mondta: az állam 170 kórházában "háborút folytatnak" a Covid-19 ellen. Hangsúlyozta, hogy a New York-i egészségügyi rendszerben az állami és a magánintézmények "olyan módon és mértékben dolgoznak együtt, mint korábban soha". Elmondta azt is: közölte a kórházak és az egészségügyi intézmények vezetőivel, hogy ez a járvány "teljesen új típusú megközelítést kíván, nem lehet úgy dolgozni, ahogyan eddig mindig is dolgoztunk". Bejelentette továbbá azt is, hogy az öccse, Chris Cuomo, aki a CNN televízió műsorvezetője, megfertőződött a koronavírussal.

Cuomo kezd annyira befolyásossá válni, hogy sajtótájékoztatóit még a vele ideológiailag szembenálló Fox News is élőben adja. Trump pedig azzal viccelődött, hogy inkább őt szeretné ellenfélnek az elnökválasztásokon. Cuomo véget vetett a találgatásoknak, és bejelentette kedden az NBC-nek adott interjúban, hogy nem pályázik az elnökjelöltségre. Kiemelte: nem az elnökjelöltség, hanem a járvány küzdelmeivel kíván foglalkozni, mondván, "most nem a politizálásnak van itt az ideje."

Jelentős munkanélküliség fenyeget

Közben a tengerentúlon felmerült a kellemetlen kérdés:

hány haláleset az ára annak, hogy talpon lehessen tartani a gazdaságot?

Sok vállalkozás tulajdonosa aggódik amiatt, hogy ha meghatározatlan időre haza kell küldenie alkalmazottait, akkor visszafordíthatatlan kárt szenved az üzlet.

Közgazdászok becslése szerint a karanténintézkedések 25 százalékkal csökkenthetik az amerikai termelést, ami több tízmillió állás elvesztéséhez vezethet. A közgazdászok jelentős része ugyanakkor azt is mondja, hogy nincs ellentmondás a lehető legtöbb élet megmentése és a gazdaság megóvása között.

A kiutat szerintük a tesztelés felfuttatása jelentheti. Stephen Moore elnöki tanácsadó a dél-koreai példát említette, mert az ázsiai ország polgárai magasabb arányát tesztelte, mint Amerika. Ezzel csökkentették a fertőzések számát és tovább tudott üzemelni a gazdaság. Moore szerint meg kell vizsgálni azt is:

lehet-e úgy dolgozni, hogy közben az emberek betartsák a biztonságos távolságra vonatkozó szabályokat.

Minnesota kormányzója, Tim Walz azt mondta: az állam nem tudja megengedni magának, hogy betartsa a londoni Imperial College kutatóinak ajánlását, hogy a vakcina piacra dobásáig, azaz akár egy évig „zárva maradjon”. Ezért azt mondta: náluk szigorú kéthetes karanténnal indítanak, hogy a kórházak fel tudjanak készülni, majd lazítják a tilalmat.

Arra számít, hogy a lakosok 28 százalékának nem lesz így munkája a következő hetekben, és 40 százalékának nem lesz jövedelme. A nagy kérdés: a várható könnyítések után mikor merészkedik vissza a GDP kétharmadát adó amerikai fogyasztó az üzletekbe és éttermekbe, ha még mindig tarol a vírus?

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×