eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Brit zászlókkal van fellobogózva a londoni Parlament tér, az előtérben Winston Churchill néhai brit miniszterelnök szobra 2020. január 31-én. Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

EU a briteknek: fair versenyt akarunk és adjátok vissza az Elgin-márványokat!

A keménykedő brit retorika után keményít az EU is a Londonnal küszöbönálló kereskedelmi és egyéb tárgyalások előtt. Brüsszel most „fair versenyt” és az „ellopott kulturális kincsek visszaadását” is követeli.

Az év végéig kellene megállapodni az Európai Unió és a kilépett Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolatairól. Bár a híradások gyakran csak a kétoldalú kereskedelmet említik, többek között a tudományos, környezetvédelmi, jogi, biztonsági, egészségügyi oktatási és kulturális együttműködésnek is létre kell hozni az új szabályrendszerét.

Boris Johnson és kormánya keménykedő pozíciót foglalt el azt megelőzően, hogy tárgyalóasztalhoz ült volna az európaiakkal:

a britek köszönik, jól ellesznek úgy is, hogy ha vége a szabadkereskedelemnek és jönnek a vámok, az EU ne akarja rájuk kényszeríteni szabványait.

Most Brüsszel vágott vissza és új követeléseket fogalmazott meg. A korábbinál jobban hangsúlyozta a „fair verseny” garantálását a felek között. Az európai logika szerint ha a britek – esetleg alacsonyabb követelmények alapján gyártott – termékeikkel továbbra is kedvezményesen jutnak be az európai közös piacra, azzal alávágnak a szabványokat betartó és azok költségeit magukra vállaló európai gyártóknak.

A felek kössenek olyan egyezményt, „ami kiállja az idő próbáját” – üzente az EU. A Reuters hírügynökség által látott szövegben emellett utalás történik „az ellopott kulturális kincsek” Londonból történő visszaadására.

Ez Görögország követelésére utal, amely a mai napig szeretné visszaszerezni az Akropoliszról elvitt „Elgin-márványokat”, amelyeket a 19. században egy brit diplomata vett meg az országot akkor megszállva tartó ottomán törököktől.

A 27 fennmaradó EU tagállam nagyköveteinek szerdai napirendjén szerepelt a módosított tárgyalási pozícióról szóló eszmecsere – az álláspontot később az érintett miniszterek hagyják jóvá.

A mostani szövegben hangsúlyosabban szerepelnek az úgynevezett fair játékszabályok.

„A felvázolt partnerségnek ambiciózus, széles körű és kiegyensúlyozott gazdasági partnerségnek kell lennie. Olyan értelemben, hogy elegendő garancia legyen a fair játékszabályokra” – fogalmaz a dokumentum. A Reuters szerint hasonló célokat tűztek ki a nemzetközi tengeri kereskedelem és egy sor más kérdésben is.

A londoni British Múzeumban kiállított Elgin-márványokra utalva a szöveg kimondja:

„a feleknek lépéseket kell tenniük, hogy visszajuttassák a jogtalanul elvitt kulturális tárgyakat a származási helyükre, vagy a kártérítésre.”

Mindeközben a brit kormány és a munkaadók között dúl a vita a kabinet kemény és új, pontozásos bevándorlási rendszeréről, amelyet hónapokon belül elfogadhat a parlament. Ez megszüntetné az „alacsonyan képzett” és „angolul nem beszélő” uniós migránsok alkalmazását, holott a brit mezőgazdaság, vendéglátás, beteggondozás és egyes iparágak is erősen támaszkodnak rájuk.

„Ez abszolút katasztrófa lesz a beteg- és idősgondozásban”

– közölte az érintett szakszervezet, a Unison. „Az alacsonyan képzettnek nevezett állások döntő fontosságúak a jólét és a gazdasági növekedés miatt. Most kizárhatják azokat az embereket, akikre szükségünk van a szolgáltatások miatt” – tette hozzá Tom Hadley, a Munkaerő és Foglalkoztatási Szövetség nevű szervezet egyik igazgatója.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×