INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

ciara

vihar

nagy-britannia

Beszakadt úttest lyukába esett autó az angliai Brentwoodban 2020. február 10-én, miután az előző nap átvonult a Brit-szigeteken a felhőszakadással kísért Ciara vihar.

Ciara letarolta Európát, és még nincs vége

Furcsa rekordot hozott az Atlanti-óceán felett átsöpört Ciara vihar, miközben Észak-Európában több száz légi járatot töröltek miatta, akadozott a vasúti és a közúti közlekedés is.

4 óra 56 perc alatt repült át New Yorkból Londonba a British Airways egyik Boeing 747-es Jumbója. A gép 1327 km/órás sebességre gyorsult fel az Atlanti-óceán felett áthaladó Ciara viharnak köszönhetően. A rivális Virgin Atlantic gépe mindössze egy perccel volt lassabb és mindkét járat több mint negyedórát vert rá a korábbi rekorder gépre.

A New York és London közötti út általában hat óra körüli, míg a másik irányban 8 órát kell repülni. A korán érkező utasok apró örömével szemben azonban a vihar hatalmas kellemetlenséget okozott, főleg Észak-Európában.

Több száz légi járatot és vonatot is töröltek, miközben az elsőként Írországra és Nagy-Britanniára lecsapó vihar több tízezer otthont fosztott meg az áramszolgáltatástól. Figyelmeztetés volt érvényben több brit térségben, ahol a hatóságok felszólították a lakosokat:

csak nagyon fontos esetben induljanak útnak.

A szigetországban a vihart sok helyen áradás kísérte, és meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy a rossz idő a hét elején is folytatódik, erős szelek és esők, néhol havazás is várható.

A legerősebb szelet a walesi Aberdaron faluban mérték – itt elérte a 150 km/órát a széllökések sebessége.

Árvízriasztás volt érvényben több mint 170 helyen. Nyugat-Yorkshire grófságban két város központja víz alatt volt. Ott, ahol még jártak a vonatok, jelentős sebességkorlátozás volt érvényben, Dover és a francia Calais között pedig leállították a kompközlekedést. A rossz idő miatt törölték a Manchester City–West Ham futballmérkőzést és a női futball Szuperliga összes meccsét.

Áradások volt Írországban is, ahol 10 ezer otthon, gazdaság és vállalkozás maradt áram nélkül.

Franciaország északi részein több helyen sárga figyelmeztetést adtak ki, és felszólították az embereket, hogy kerüljék a tengerpartot, sőt a kidőlő fák miatt az erdőket is. A hatóságok itt 140 km/órás szelekre számítottak.

Belgiumban is érvényben volt a riasztás, és 60 Brüsszelből induló, illetve oda érkező légi járatot töröltek. A fővárosban fákat csavart ki és tetőket szakított le a szél. Leállt az összes belga tengeri szélerőmű is – mivel az erős és hirtelen széllökések miatt bekapcsolt a turbinákat védő automata mechanizmus.

Németországban a Deutsche Bahn vasúttársaság vasárnap leállította a fő vonalakon a közlekedést. Egy Amszterdam és Berlin között közlekedő vonat egy kidőlt fával ütközött, és csak két órával később tudott eljutni a következő állomásra.

Nyitókép: MTI/AP/PA/Nick Ansell

Kapcsolódó hang

Ciara vihar Európában
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018