eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pxhere

A hőmérő mindkét végéről akadt rekord a napokban

Míg az északi félteke egyik felén jéggé fagynak a vízesések, addig a másikon 28 fokos rekordmeleget mértek február közepén.

A múlt szerdán kedődött a sarkvidéki hideg levegő beáramlása az Egyesült Államok északi részére, és helyenként az évszak korábbi években megszokott átlagához képest 16-20 fokkal is hidegebbet mértek. Volt, ahol a napokban mínusz 40 fokot mértek, pénteken pedig befagytak Dél-Dakota állam legnépesebb városa, Sioux Falls vízesései - írta az idokep.hu.

A hétvégén az Egyesült Királyságot helyenként 180 kilométer/órás széllel letaroló, és súlyos áradásokat, földcsuszamlásokat okozó, az utóbbi ével legnagyobb Európába eljutó trópusi ciklonja, a Dennis

ugyanakkor Franciaországban melegrekordot okozott.

Az Időkép szerint a vihar hidegfrontjának előterében délnyugat felől Európa-szerte az átlagostól jóval melegebb levegő áramlik.

Oloron városában Dél-Nyugat-Franciaorzságban vasárnap 28,3 Celsius fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Ez új havi rekordot jelent Franciaországban, ahol eddig a legmagasabb hőmérsékletet februárban 1994. február 26-án mértek, akkor 27,8 fok volt.

Volt, ahol atengerparton élvezték a szokatlan meleget:

Magyarországon is megdőlhet a melegrekord a Dennisnek köszönhetően, a hosszan elnyúló frontrendszer előoldalán hétfőn élénk, erős délnyugati széllel érkezik meg az átlagosnál melegebb, óceáni eredetű levegő a Kárpát-medencébe - írja az Időkép.

Napközben egyre több helyen feltámad a délnyugati szél, melyet több helyen élénk, a Dél-Dunántúlon erős lökések kísérhetnek. Kora délután jellemzően 9-18 fok közötti csúcshőmérsékletekre készülhetünk. A magasabb értékeket a Dunántúlon és délen mérhetjük, ahol több helyen haladhatja meg a hőmérséklet a 15 fokot, de a délnyugati határ közeli területeken helyenként 19-20 fok is előfordulhat. Így könnyen lehet, hogy az 1998-ban ezen napon regisztrált 18,6 fokos napi melegrekord, melyet Sellyén mértek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×