eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A tengerhullámok kicsapnak a partra, miközben a Ciara vihar tombol a skóciai Saltcoatsban 2020. február 9-én. Az olykor hurrikánerejű szél járatkimaradásokat okozott a nagy-britanniai vasúti, a légi és a kompközlekedésben.
Nyitókép: Andrew Milligan

Már elérte Sopront, elképesztő erővel csapott le a kontinensre Ciara - videók

A téli vihar mindent felkapott és elrepített az orkán erejű szél, életveszélyes helyzeteket produkált, sok helyütt megbénította a légi közlekedést, megárasztotta a folyókat és partra nyomta a tavak, tengerek vizét.

Az Időkép.hu 106 km/h-s széllökésről számolt be Sopronban, a Kendig-csúcsról 101 km/h-s erősségű levegőmozgásról érkezett adat. A portál folyamatosan frissülő széltérképen mutatja be, merre jár éppen a téli vihar.

A Ciara névre keresztelt téli vihar vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát, többfelé árvizeket okozott, tört, zúzott és megbénította a légi és a kompközlekedést is.

Az ítéletidőben minden idők egyik leghátborzongatóbb landolását produkálta Franciaországban a Wizz Air Birminghamből érkező járata.

A Ciarának köszönhetően rekordidő alatt, a menetrendben szereplőnél nyolcvan perccel gyorsabban tette meg a New York és London közötti utat egy Boeing 747-436-os utasszállító repülőgép. A BBC híradása szerint a British Airways légitársaság gépét a viharos hátszél óránkénti 1328 kilométeres sebességre gyorsította fel, és a járat 4 óra 56 perc alatt tette meg az utat az Atlanti-óceán felett. A Flightradar24 járatfigyelő szolgáltatás szerint ez rekordot jelent, ugyanis eddig 5 óra 13 perc volt a legrövidebb repülési idő a két város között. Ezt a szubszonikus rekordot megdöntötte vasárnap a Virgin légitársaság két gépe is, 4 óra 57, illetve 4 óra 59 perccel.

Appleby-in-Westmorland, 2020. február 9.
A Ciara viharral érkező felhőszakadás előidézte árvíz az északnyugat-angliai Cumbria megyében fekvő Appleby-in-Westmorlandben 2020. február 9-én. Az olykor hurrikánerejű szél járatkimaradásokat okozott a nagy-britanniai vasúti, a légi és a kompközlekedésben.
MTI/AP/PA/Owen Humphreys
Appleby-in-Westmorland, 2020. február 9. A Ciara viharral érkező felhőszakadás előidézte árvíz az északnyugat-angliai Cumbria megyében fekvő Appleby-in-Westmorlandben. MTI/AP/PA/Owen Humphreys

Ciara nem kímélte a Brit-szigeteket, Skóciában 203 km/h-s széllökést mértek.

A Ciarát kísérő hurrikánerejű széllökések és heves esőzések komoly közlekedési fennakadásokat okoztak vasárnap szerte Nyugat-Európában. A Brit-szigeteken a szél néhol elérte az óránkénti 150 kilométeres sebességet.

A helyi meteorológiai szolgálat áradásokra, a tengerparti településeket fenyegető erős hullámokra és a repülő törmelék jelentette veszélyekre hívta fel a lakosság figyelmét. Számos kompjáratot törölni kellett az időjárás miatt, komoly késések voltak a vonatközlekedésben, járatok tucatjait törölték a londoni repülőtereken.

Newhaven, 2020. február 9.
A tenger hullámai átcsapnak egy világítótorony fölött, miközben a Ciara vihar tombol az Anglia déli partvidékén fekvő Newhavenben 2020. február 9-én. Az olykor hurrikánerejű szél járatkimaradásokat okozott a nagy-britanniai vasúti, a légi és a kompközlekedésben.
MTI/AP/Matt Dunham
Newhaven, 2020. február 9. A tenger hullámai átcsapnak egy világítótorony fölött, miközben a Ciara vihar tombol az Anglia déli partvidékén fekvő Newhavenben. Az olykor hurrikánerejű szél járatkimaradásokat okozott a nagy-britanniai vasúti, a légi és a kompközlekedésben. MTI/AP/Matt Dunham

Tömeges járattörlések voltak más nyugat- és észak-európai országokban, Írországban, Németországban, Hollandiában, Dániában, Svédországban és Norvégiában is.

Sok helyütt voltak áramkimaradások, a viharos szél fákat döntött ki és tetőszerkezeteket rongált meg. Több európai városban bejelentették, hogy hétfőn nem lesz tanítás az iskolákban, és számos sportrendezvényt is töröltek.

Az ítéletidő átírta a sportmenetrendet is, az orkán miatt elmaradt vasárnap a Manchester City-West Ham United mérkőzés az angol labdarúgó-bajnokság 26. fordulójában, mert vihar ellehetetlenítette a meccs biztonságos megrendezését, a pótlás ideje egyelőre nem ismert.

Dél-nyugatról jön

Ami a hazai időjárás-előrejelzést illeti, az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői az országszerte erősödő szél miatt több megyére és a fővárosra másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az Időkép széltérképén látni, merre jár a vihar.

Mint írták, a szél tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos, óránként 70-90 kilométeres széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő.

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek. A hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé - a délnyugati országrész kivételével - viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hidegfront mentén a Dunántúlon - legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon helyenként egy-egy zivatar is kialakulhat - tették hozzá. Emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×